3.8 C
București
miercuri, 1 ianuarie, 2025

Fermierii germani: Intrarea Ucrainei în UE ar distruge fermele familiale din întreaga Europă

Fermierii din Germania au semnalat riscul imens pentru fermele din UE pe care îl presupune aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

Fermierii germani își exprimă teama profundă cu privire la ascensiunea Ucrainei în UE. Asociația Fermierilor Germani (DBV) a avertizat factorii de decizie împotriva încercării de a interpreta Politica Agricolă Comună (PAC) a UE în forma sa actuală, luând în considerare aderarea Ucrainei. O astfel de mișcare, avertizează organizația, ar duce la dispariția agriculturii familiale în Europa, conform Remix News.

Președintele DBV, Joachim Rukwied, a spus că dacă Ucraina s-ar alătura ca putere agricolă majoră în condițiile actuale de reglementare, aceasta ar distruge modelul de agricultură familială a continentului și ar duce la inundarea piețelor europene cu produse ieftine. Problema principală este baza sistemului de sprijin PAC. Acesta istribuie bani în funcție de dimensiunea suprafeței agricole a unei țări.

Fondurile în cauză se ridică la o sumă consistentă de 386 de miliarde de euro. Cea mai mare parte ar merge în Ucraina, o țară în care dimensiunea medie a fermei este de 1.000 de hectare. Comparativ, în UE media este de 6 hectare.

Fermierii germani semnalează riscul intrării Ucrainei în UE

În calitate de nou stat membru, Ucraina ar primi mai mult din bugetul comun decât ar putea să pună înapoi. Acest lucru s-ar întâmpla pentru o perioadă foarte lungă de timp. Drept urmare, aderarea sa ar însemna o reducere drastică a banilor către alte state membre. Actualele superputeri agricole ale UE, Franța și Polonia, nu ar avea nicio șansă de a câștiga un joc jucat în conformitate cu regulile schimbate. Alți producători din UE s-ar putea confrunta cu probleme și mai mari.

Potrivit lui Rukwied, o politică agricolă comună care să includă Ucraina ar fi, prin urmare, imposibil de realizat dacă nu ar fi în detrimentul actualelor state membre ale UE. Președintele DBV a fost supărat de faptul că 2030 a fost menționat în mod repetat ca posibilă dată pentru aderarea țării. Acest lucru, a spus el, ar ruina complet următorul ciclu de finanțare pentru PAC. Acesta începe în 2028 și continuă până în 2034. El se bazează pe Uniunea Europeană actuală, nu pe una extinsă.

În plus, punctul de vedere al fermierilor germani este în mare măsură în concordanță cu viziunea generală a statelor membre UE. Excepție fac țările baltice. Această părere predominantă este că sistemul PAC nu poate continua în forma sa actuală. Toți banii din plățile pe hectare ar fi imediat absorbiți de Kiev.

Ucraina are 42 de milioane de hectare de teren arabil. Asta reprezintă mai mult de o treime din suprafața agricolă a UE. Tot terenul agricol ucrainean este comparabil cu dimensiunea Italiei.

spot_img
Latest news
știri