2.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Poluarea luminoasă s-a dublat în ultimii 8 ani

Poluarea luminoasă devine o problemă tot mai mare pentru observatorii stelelor, care se confruntă în tot mai multe zone cu neclaritatea cerului din cauza luminilor urbane, conform Science Alert.

Această problemă are o tendință îngrijorătoare și a fost semnalată pentru prima dată cu zeci de ani în urmă.

În 1973, astronomul Kurt Riegel a avertizat că iluminarea artificială va schimba rapid observarea cerului nopții.

De atunci, am aflat că poluarea luminoasă din zonele urbane dăunează și ecosistemelor și populațiilor de insecte.

Sursă – Unsplash

Poluarea luminoasă crește în intensitate de la an la an

Un nou studiu arată că cerul nopții devine mai strălucitor la nivel mondial, iar acest lucru se întâmplă mai rapid decât se preconizase.

Astfel, cele mai slabe stele ca intensitate ajung să nu mai fie văzute pe măsură ce lumina artificială afectează tot mai mult cerul.

Pe baza observațiilor făcute de peste 50.000 de oameni de știință din întreaga lume, care au comparat observarea stelelor cu hărțile cerului înstelat care arată diferite niveluri de poluare luminoasă, fizicianul Christopher Kyba și colegii său de la Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe GFZ au descoperit că cerul nopții s-a luminat cu aproximativ 7 până la 10% în fiecare an, din 2011 până în 2022.

Acest lucru este echivalent cu dublarea luminozității cerului nopții în mai puțin de opt ani și cvadruplarea în 18 ani.

Aceștia bănuiesc că această tendință se datorează parțial instalării de LED-uri moderne, care emit mai multă lumină decât becurile cu incandescență.

Luminile cu LED ar putea fi o parte a problemei

Sateliții care măsoară strălucirea globală a cerului sunt adesea „orbi” la lumina albastră pe care o produc LED-urile, incapabili să detecteze lungimi de undă sub 500 nm.

Lungimile de undă mai scurte se împrăștie mai ușor în atmosferă decât lungimile de undă mai lungi, creând o poluare luminoasă vastă care afectează cerul.

„Vizibilitatea stelelor se deteriorează rapid, în ciuda (sau poate din cauza) introducerii LED-urilor în aplicațiile de iluminat exterior”, scriu cercetătorii.

„Politicile de iluminat existente nu împiedică creșterea strălucirii cerului, cel puțin la scară continentală și globală”, mai adaugă ei.

Oamenii de știință Citizen din America de Nord au raportat cele mai mari creșteri ale luminozității cerului, cu o medie de 10,4% pe an.

De cealaltă parte, cerul de noapte din Europa s-a luminat într-un ritm mai lent, în jur de 6,5% pe an.

În medie, restul lumii cunoaște o poluare luminoasă cu 7,7% în fiecare an.

Cerul nopții, văzut de pe Stația Spațială Internațională

În plus față de ceea ce știm despre strălucirea puternică a luminii artificiale, studiul dezvăluie cât de repede și-au schimbat oamenii viziunea asupra cerului înstelat.

„Privind imaginile și videoclipurile Stației Spațiale Internaționale cu emisfera nocturnă a Pământului, oamenii sunt, în general, frapați doar de „frumusețea” luminilor orașului, ca și cum ar fi luminile unui brad de Crăciun.

Ei nu percep că acestea sunt imagini ale poluării”, scriu Fabio Falchi și Salvador Bará, doi fizicieni de la Universitatea din Santiago de Compostela din Spania.

Sursă – Unsplash

„Este ca și cum ai admira frumusețea culorilor curcubeului pe care le produce benzina în apă și nu ai recunoaște că este o poluare chimică”, adaugă cei doi.

Drept urmare, oamenii de știință și-au mutat observatoarele departe de orașe, însă întâmpină noi probleme din cauza sateliților artificiali care reflectă razele Soarelui în liniile vizuale ale telescoapelor optice și transmit unde radio la aceleași frecvențe pe care le folosesc radiotelescoapele.

spot_img
Latest news
știri