Primăria Capitalei a făcut, în mod oficial, anunțul: Bucureștiul se confruntă cu prezența insectelor purtătoare ale virusului West Nile. Mai multe precizări au fost făcute în cursul zilei de ieri, 22 iulie.
“Primăria Municipiului București, prin Compania Eco-Igienizare, a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența celor purtători ai virusului West Nile, respectiv: Splaiul Independenței, zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, cartierul Crângași”, a informat PMB, joi seara.
De asemenea, primăria a menționat că ține legătura zilnic cu Direcția de Sănătate Publică București (DSPMB) și că până acum nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populație, precizează Știrile Pro Tv.
Acțiunea de dezinsecție se va desfășura, conform planificării, în toate cartierele Capitalei, pe aliniamentele stradale, pe spațiile verzi dintre blocuri, pe spațiile verzi ale instituțiilor subordonate PMB (spitale, cimitire, etc.), precum și în rețelele de termoficare aparținând Companiei Municipale Termoenergetica
Totodată, Compania Municipală Eco Igienizare a devansat începerea celui de-al cincilea tratament de combatere a țânțarilor, (din cele 14 tratamente programate pentru anul acesta) și acționează în toate parcurile din Capitală: Herăstrău, Cișmigiu, Carol, Tineretului, Parcul Circului, Parcul Floreasca, Parcul Național, Parcul Alexandru Ioan Cuza, etc.
PMB a precizat că această campanie se desfășoară zilnic, de la periferia Capitalei către centru, până la acoperirea tuturor zonelor din București, mai precizează sursa citată.
Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome
Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.
În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:
- evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
- montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
- limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari;
- eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
- îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă).
În cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:
- febră
- durere de cap intensă
- dureri musculare
- vărsături
- erupţii cutanate