Păsările din Deltă își hrănesc puii cu mizeria și plasticul turiștilor

Captura video Stirile Pro Tv
Captura video Stirile Pro Tv

Păsările din Delta Dunării sunt din ce în ce mai afectate de poluare, deși voluntarii încearcă, pe cât posibil, să organizeze acțiuni de curățare și ecologizare.

Din ce în ce mai multe păsări sunt afectate grav de deșeurile ”uitate” de turiști.

Responsabilii au amplasat două corturi la Sulina și Sfântu Gheorghe, unde oamenii pot duce resturile din plastic. Primesc în schimb tururi gratuite în Deltă, precizează Știrile Pro Tv.

PETlican: un proiect care protejează păsările din Deltei Dunării

Membrii Societatii Ornitologice si voluntarii vor sta zece zile in cele doua localitati din Delta Dunării și vor încerca să promoveze mesajul ”Nu fi PETlican, nu arunca plasticul în natură”.

Trebuie să ne aducă cinci peturi de câte doi litri, sau zece de jumătate, sau 20 de pahare de bere. Ei ne aduc aceste peturi la cort, iar noi îi înscriem în tururi. Avem două tururi ghidate pe zi: unul de la 7 dimineața și unul de la 18. Deja avem liste mari de așteptare”, a declarat Andreea Oprea de la Societatea Ornitologică Română.

La Sulina și Sfântu Gheorghe vin în special turiști care vor să evite aglomerația și mizeria de la mare, așa că oamenii au fost extrem de receptivi la campanie, mai arată sursa citată

După prima zi am ajuns să adunăm în jur de doi saci și jumătate și să avem deja în jur de 30 de persoane pentru următoarele zile la tururile ghidate”, a declarat Daniel Bulai, voluntar.

Conform biologilor, există multe păsări care au ajuns să confunde plasticul cu hrana. Astfel, își hrănesc puii cu plastic și își pierd puii de anul respectiv.

Plasticul plutește. Păsările nu pot să îl distingă atât de ușor. Nu este atât de stabil, apare oriunde. Pot să se încurce pe ciocul, pe gâtul lor”, a declarat Zoltán Benkő, biolog.