PETlican: un proiect pentru combaterea poluării Deltei Dunării

Foto: Sor.ro
Foto: Sor.ro

În data de 5 august, Societatea Ornitologică Română (SOR) a dat startul proiectului PETlican.

Prin acest proiect se are în vedere reducerea cantității de plastic din Delta Dunării, prin promovarea unui comportament responsabil față de colectarea deșeurilor și cunoașterea biodiversității din zonă. De asemenea, campania se va derula în perioada 16 – 27 august 2021 în Delta Dunării. Proiectul „PETlican” este implementat cu sprijinul Lidl România.

Ambasadorul proiectului este o pasăre emblematică pentru Delta Dunării, dar și ușor de recunoscut pentru publicul larg: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus). Este una dintre puținele specii de la noi care cuibărește într-un singur loc, în Delta Dunării, fapt care îl face vulnerabil.

Pelicanul nu trebuie să devină PETlican

Proiectul își dorește să tragă acum un semnal de alarmă privind pericolele la care sunt expuse multe dintre specii din cauza neglijenței și nepăsării oamenilor”, au precizat reprezentanții campaniei.

Mai mult, este promovat turismul prietenos cu mediul, grija pentru natură, pentru Delta Dunării și pentru biodiversitate.

”Vrem să le arătăm turiștilor și localnicilor cum modul nostru de viață afectează natura și alte viețuitoare”

Campania urmărește educarea unui public iubitor de natură, care să aprecieze și să protejeze speciile din Delta Dunării și, pornind de aici, să fie atent și la problema deșeurilor. În același timp, dată fiind creșterea interesului pentru acest loc, „PETlican” va promova un turism responsabil în Delta Dunării.

Poluarea cu plastic a apelor Dunării este în principal consecința unui comportament puțin responsabil al locuitorilor din întreaga țară în ceea ce privește deșeurile nebiodegradabile. În ultimii ani, Delta Dunării a devenit o destinație turistică din ce în ce mai atractivă pentru români, vizitatorii provenind din toate părțile țării. Vrem să le arătăm turiștilor și localnicilor cum modul nostru de viață afectează natura și alte viețuitoare. Cum un PET aruncat în apă sau râu poate ajunge, adus de ape, în Delta Dunării și cum va influența negativ viața locuitorilor, fie ei oameni, fie specii de păsări sau alte animale”, a declarat coordonatoarea proiectului, Dora Domșa.