Raport UNICEF: Un miliard de copii sunt extrem de expuși unei poluări excesive a aerului

Un miliard de copii sunt în pericol din cauza poluării excesive și a schimbărilor climatice.

Este concluzia publicată în cel mai nou raport UNICEF. Acest raport a fost lansat în cursul zilei de vineri, 20 august.

Conform raportului, în indicele de risc climatic în rândul copiilor, România ocupă locul 102.

Astfel, țara noastră se află în jumătatea inferioară a listei de 163 de țări incluse în raport, lista fiind ordonată descrescător.

Prima analiză completă a riscului climatic din perspectiva copiilor

The Climate Crisis Is a Child Rights Crisis: Introducing the Children’s Climate Risk Index” [Criza climatică este o criză a drepturilor copilului: Prezentarea indicelui de risc climatic în rândul copiilor] este prima analiză completă a riscului climatic din perspectiva copiilor.

Aceasta clasează țările în funcție de expunerea copiilor la șocurile climatice și la cele de mediu. Este vorba despre cicloanele și valurile de căldură, dar și în funcție de vulnerabilitatea acestora la astfel de șocuri, ținând cont de accesul lor la servicii esențiale, notează publicația Descoperă.ro.

Un milliard de copii, vulnerabili în fața poluării excesive

Raportul relevă faptul că aproximativ un miliard de copii – aproape jumătate dintre cele 2,2 miliarde de copii ai lumii – trăiesc într-una dintre cele 33 de țări clasificate cu „risc extrem de ridicat”.

Acești copii sunt expuși unei combinații fatale de șocuri climatice și de mediu multiple, însoțite de o vulnerabilitate crescută din cauza serviciilor esențiale neadecvate, precum cele din domeniul apei, salubrității, sănătății și educației.

Rezultatele reflectă numărul copiilor afectați în prezent. Totuși, este posibil ca cifrele să devină mai alarmante odată cu accelerarea impactului schimbărilor climatice, mai arată sursa citată.

Este o imagine cumplită, care subminează toate drepturile copilului

Este pentru prima oară când avem o imagine completă a a vulnerabilității copiilor la schimbările climatice și a locurilor în care apare această vulnerabilitate. Această imagine este cumplită, aproape de neînchipuit. Șocurile climatice și de mediu subminează toate drepturile copilului. De la acces la aer curat, la hrană și apă sigură până la educație, locuințe. Subminează lipsa exploatării și chiar dreptul lor la supraviețuire. Practic, va fi afectată viața fiecărui copil”, declară Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.