21.3 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Începe recensământul berzelor din România. Cum poți ajuta

Recensământul berzelor este reluat și anul acesta de Societatea ornitologică Română (SOR), cu ajutorul aplicației „Uite barza!“.

Este cea de-a șaptea ediție a recensământului și va avea loc în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023.

Pentru a ajuta la numărarea exemplarelor de barză nu trebuie decât să descărcați aplicația „Uite barza!“ din App Store sau Google Play.

SOR informează că „toți cei care doresc să se implice în acest proiect pot contribui la colectarea datelor necesare“.

Recensământul berzelor! Cum funcționează aplicația

Cu ajutorul aplicației „Uite barza!“ se pot inventaria:

  • cuiburile de berze;
  • numărul puilor de barză;
  • locul în care este făcut cuibul;
  • localitatea în care cuibăresc berzele;

„Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să creștem responsabilitatea și conștientizarea cu privire la acțiunile noastre și la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător, spune SOR.

„Oricine poate fi ornitolog amator și să ne ajute la recenzarea berzelor albe“, mai transmit cei de la SOR.

Berzele sunt păsări migratoare și sunt cunoscute pentru comportamentul social și cuibăritul în comunități mari. Ele călătoresc pe distanțe lungi în fiecare an, iar România este una dintre destinațiile preferate pentru cuibărit.

Cuiburile sunt construite în copaci, pe stâlpi de electricitate sau în alte structuri înalte. Păsările revin în același loc de cuibărit în fiecare an, reconstruind și reparând cuiburile existente sau construindu-și altele noi.

Cuiburile berzelor sunt realizate din crengi și trestii, dar și alte materiale găsite în zonele în care se stabilesc pe perioada verii.

Berzele se mai remarcă prin acrobațiile aeriene pe care le fac și sunetele impresionante pe cre le produc. De asemenea, se spune că e un noroc să vezi un stol de berze, mai ales primăvara, când se întorc.

Latest news
știri