4.1 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Sporturile motorizate în zonele montane și de pădure, practicate cu aviz special

Cu toate acestea pădurile sunt pline de motociclete și ATV-uri pentru că sancțiunile se dovedesc inutile

Sporturile motorizate care sunt practicate în zonele montane și de pădure au luat amploare în țara noastră. Mai ales că în afara pasionaților și resorturile montane pun la dispoziție ATV-uri și motociclete endure. Doar că, potrivit activiștilor de mediu aceste ieșiri sunt în afara cadrului legal. Activiștii, dar și autoritățile de mediu spun că practicarea sporturilor motorizate în mijlocul pădurii este interzisă. Mai ales dacă nu există acordul scris al administratorului pădurii, sau nu există un aviz special din partea Ministerului Mediului, în cazul competiţiilor organizate. „Legea spune că ei pot accesa fondul forestier doar cu acordul scris al administratorului.

Amenzi usturătoare, dar greu de dat

Dacă nu există acordrul, contravenţia pleacă de la 2.000 de lei şi ajunge până la 5.000 de lei pentru accesul în fondul forestier cu vehicule motorizate. Problema în cazul de faţă este că amenzile sunt prea mici. Noi nu avem în momentul de faţă atât de mulţi jandarmi şi poliţişti încât să împânzim toate pădurile din România ca să nu mai intre oamenii cu atv-urile pe acolo”, a spus, Ciprian Gălușcă, coordinator Green peace pentru G4Media.ro. „Accesul în fondul forestier este permis doar în cadrul unor competiţii care au nevoie de un aviz special în acest sens de la direcţiile silvice sau de la alte instituţiile aflate în coordonarea sau subordonarea Ministerului Mediului,”, a spus la TVR, Bogdan Bălănişcu, secretar de stat în Ministerul Mediului. Pe de altă parte pădurarii se plâng că e complicat să aplice legea. 

Accesul cu ATV-uri e interzis, însă legea e greu de aplicat.

„E foarte greu să recunoşti pe cineva. Dacă omul nu vrea să vorbească când tu încerci să vorbeşti politicos cu el, nu ai ce să-i faci. Nu-l poţi opri, nu ştii cine e pentru că nu are nicio chestie identificabilă şi e foarte greu să intervii tu ca paznic de vânătoare sau ca pădurar. În pădure, ca să strici un echilibru numai de dragul că vrei tu să ai adrenalină mi se pare o idioţenie. Tot ce este în pădure se sperie, de la şoareci şi arici, până la urs”, a explicat, Adrian Titianu, responsabil cu vânătoarea în cadrul Direcţiei Silvice Bacău. Conform Regiei Naţionale a Pădurilor, „accesul public in fondul forestier national cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitatilor sportive, de recreere si turism organizate, care se pot practica pe drumurile forestiere sau pe trasee special marcate si omologate, numai cu acordul: a) sefului ocolului silvic, in cazul administrarii; b) proprietarului, cu avizul sefului ocolului silvic, in cazul asigurarii serviciilor silvice”.

spot_img
Latest news
știri