1.000 de lacuri au fost formate în Alpi, ca urmare a topirii ghețarilor

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Topirea ghețarilor a dus la formarea a peste 1.000 de lacuri în Alpii elveţieni, procesul având loc în ultimele două sute de ani.

În mai puţin de două secole, încălzirea climatică a remodelat profund peisajul Alpilor elveţieni, unde topirea gheţarilor a dus la formarea a peste 1.000 de lacuri, transmitea, la începutul săptămânii, AFP.

O nouă inventariere a lacurilor glaciare elveţiene a dezvăluit că, de la sfârşitul micii ere glaciare, din jurul anului 1850, aproape 1.200 de noi lacuri şi-au făcut apariţia în regiuni din Alpii elveţieni. Aproximativ 1.000 dintre acestea există şi în prezent, precizează autorii unui studiu realizat de Institutul federal elveţian pentru ştiinţa şi tehnologia apei (EAWAG), Universitatea din Zurich şi Biroul federal pentru Mediu.

Gheața se topește, lăsând în urmă depresiuni şi baraje naturale care sunt umplute cu apa rezultată din topirea gheţarilor, rezultând noi lacuri

Am fost surprinşi, pe de-o parte, de numărul lor impresionant şi, pe de altă parte, de formarea lor extrem de rapidă. La începutul acestui proiect ne bazam pe existenţa a câtorva sute de lacuri glaciare. 180 dintre ele au fost adăugate în ultimul deceniu”, a explicat Daniel Odermatt, responsabil din cadrul EAWAG, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Topirea calotelor glaciare din Antarctica: o cantitate catastrofală de apă ar putea ajunge în oceane

În luna aprilie, se făcea anunțul conform căruia o treime din întreaga calotă glaciară din Antarctica riscă să se prăbușească în mare.

De asemenea, studiile realizate la Universitatea din Reading precizau că topirea este legată de temperaturile globale, temperaturi care se află într-o continuă creștere.

În continuare, singura soluție care ar împiedica topirea calotei glaciare rămâne limitarea creșterii temperaturii globale.