18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Se poate! | Cetățenii au oprit construirea unei noi gropi de gunoi lângă București

Proiectul unei noi gropi de gunoi în localitatea Vidra, lângă București, a fost tăiat din fașă de cei peste 800 de locuitori din acea zonă, după ce aceștia au presat toate instituțiile timp de 4 luni pentru a stopa inițiativa.

Cetățenii din localitățile limitrofe Capitalei au reușit să blocheze construirea unei noi gropi de gunoi lângă București, potrivit g4media.

Aproape 800 de locuitori din comunele Vidra, Berceni și Jilava, dar și altele individuale din țară, au amenințat cu un proces colectiv. În final, Consiliul Județean Ilfov a revocat o hotărâre din aprilie 2023. Prin acea hotărâre se identifica un teren pentru ridicarea unui nou depozit de deșeuri în comuna Vidra. Locaia era în vecinătatea gropii de gunoi a Bucureștiului și județului Ilfov, EcoSud.

După ce în ultimele luni în instituțiile publice responsabile au ajuns sute de cereri din partea locuitorilor, astăzi, 24 august 2023, Consiliul Județean Ilvov a aprobat cu majoritate de voturi revocarea hotărârii 118/27.04.2023 ”ținând cont de îngrijorările locuitorilor și de toate sesizările din comunele Vidra, Jilava și Berceni”.

Cum au procedat cetățenii

În cele 4 luni care s-au scurs din aprilie 2023, cetățenii s-au coalizat și au uzat de toate căile persuasive pentru a obține ceea ce își doreau. Aceștia au semnat petiții publice și au făcut cereri către autoritățile publice locale: primării, prefectură, dar și centrale: Garda de Mediu, ministere, ong-uri. În paralel, cetățenii au intentat acțiuni în justiție, inclusiv la tribunale din țară.

Un proces colectiv a fost pornit la Tribunalul Ilfov, dar și la 14 judecătorii din țară, la București, Călărași, Prahova, Ialomița și Buzău de către oameni cu adrese de domiciliu în aceste județe, dar proprietari în comunele afectate de noul depozit. Mai mult, cetățenii au găsit sprijin și la primarii din cele 3 UAT-uri, Vidra, Berceni și Jilava.

Peste 360.000 de locuitori din zona sudică și sud-estică a Capitalei ar fi fost afectați de noua groapă de gunoi.

Cum a apărut ideea acestui proiect

Acum aproape un an, în decembrie 2022, Consiliul Județean Ilfov a semnat un contract cu două asociații. Este vorba de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea Integrată a Deșeurilor Ilfov și asociația omoloagă din Capitală. Acestea curpind toate comunele din Ilfov, respectiv toate primăriile de sector și pe primarul general Nicușor Dan.

În final, s-a ajuns la un acord pentru construirea unui Centru de Management Integrat al deșeurilor, „proiect de interes regional”. Acesta urma să fie compus din stație de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă și un depozit conform de deșeuri. Apoi, în aprilie, Consiliul Județean Ilfov a găsit și locația pentru acest centru. 24 de hectare din comuna Vidra urmau a fi expropriate pentru construirea gropii de gunoi.

Prima „gură de aer“

Pe lângă faptul că locuitorii din zonă sunt nevoiți să suporte mirosul de la EcoSud, de data aceasta puteau fi martorii realizării unui obiectiv similar care ar fi amplificat și mai mult poluarea olfactivă și nu numai. În plus, se pare că noul proiect nu îndepline nici măcar cerințele necesare realizării unui astfel de obiectiv. Distanța de la groapa de gunoi și până la cea mai apropiată casă era de sub 1.000 de metri.

Prima gură de aer pe care cetățenii au primit-o a fost la începutul lunii august. Atunci, Prefectura Ilfov i-a anunțat că hotârârea CJ de a face demersurile pentru expropierea terenului prevăzut pentru construcția depozitului „nu poate produce efecte juridice” întrucât este anulată de o prevedere a Consiliului Vidra care stipula că ”se interzice realizarea unui depozit de deșeuri municipale în comuna Vidra, județul Ilfov”.

”În acest sens, hotărârea CJ Ilfov este lăsată fără obiect”, a transmis Prefectura Ilfov.

Instituția condusă de Simona Niculae (PSD) a anunțat că a informat CJ Ilfov să dispună „măsurile legale în vederea asanării actelor adoptate”. Acest lucru s-a întâmplat, iar realizarea obiectivului a fost stopată.

spot_img
Latest news
știri