15 C
București
joi, 2 mai, 2024

India a devenit prima țară din lume care aselenizat polul sudic al lunii

India a devenit prima națiune care a aterizat lângă polul sudic al Lunii. Unul dintre obiectivele majore ale misiunii este să descopere gheața pe bază de apă.

India este a patra țară care a realizat o aterizare ușoară pe Lună. Tentativa Indiei vine la doar câteva zile după ce Luna-25 din Rusia s-a prăbușit, când încerca să aterizeze în același punct. Polul sudic al Lunii ar fi locul unde se găsește gheața de apă. Suprafața care rămâne în umbră permanentă acolo este uriașă.

Iar oamenii de știință spun că înseamnă că există o posibilitate de apă în aceste zone. SUA, fosta Uniune Sovietică și China au realizat toate o aterizare ușoară în apropierea ecuatorului Lunii. Dar niciuna nu a condus misiuni de succes la polul său sudic. Landerul lui Chandrayaan-3 a fost programat să-și înceapă coborârea la 17:45, ora Indiei.

Călătoria lui Chandrayaan-3 pe Lună a generat o mulțime de entuziasm în India, urările pentru succesul misiunii au venit din toată țara. În ultimele zile, camera aparatului de aterizare Vikram a cartografiat pe larg suprafața lunară. Asta în timp ce încerca să găsească un loc de aterizare sigur. De această dată lucrurile au decurs conform planului.

Timp de 14 zile mașinăriile din India au timp să studieze suprafața lunară

În trecut a mai existat Chandrayaan-1, prima misiune lunară a țării în 2008. Cea care a descoperit prezența moleculelor de apă pe suprafața uscată a lunii. Și a stabilit că Luna are o atmosferă în timpul zilei. Și, în ciuda aterizării eșuate Chandrayaan-2 din India nu a fost o anulare completă. Orbititorul său continuă să înconjoare Luna chiar și astăzi.

Și va ajuta landerul Vikram din India să trimită imagini și date pe Pământ pentru analiză. Aterizarea lunară din India trimite fotografii de prim-plan ale Lunii. Data aterizării a fost aleasă cu grijă pentru a coincide cu începutul unei zile lunare. O zi pe Lună este egală cu 28 de zile pe Pământ și acest lucru va însemna că landerul și roverul trimise de India vor avea 14 zile de lumină solară pentru a-și încărca bateriile.

Pe timpul nopții lunare bateriile se descarcă

Odată ce se lasă noaptea, se vor descărca și nu mai funcționează. Încă nu este clar dacă vor reveni la viață când va începe următoarea zi lunară. India nu este singura țară cu ochi pe Lună. Există un interes global tot mai mare pentru aceasta.

Cu multe alte misiuni îndreptate către suprafața lunară în viitorul apropiat. Iar oamenii de știință spun că mai sunt multe de înțeles despre Lună, care este adesea descrisă ca o poartă către spațiul profund.

Latest news
știri