Comisia Europeană a clasat procedura de infringement privitoare la transpunerea necorespunzătoare a Directivei (UE) 2018/851 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile (cauza 2023/2147). Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de ministrul Mircea Fechet.
De asemenea, Comisia Europeană a închis dosarul EU Pilot #EUP (2016)8472 (pre-infringement). Aceasta se referea la interdicția achiziționării/procesării de masă lemnoasă.
Mircea Fechet spune că deciziile au fost luate ca urmare a „măsurilor întreprinse de autoritățile române“.
„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lucrează îndeaproape atât cu instituțiile de nivel național, cât și cu serviciile Comisiei Europene și depunem eforturi constante pentru a evita declașarea sau a închide aceste proceduri de infringement împotriva României cât mai urgent posibil.
În ultimii ani s-au făcut eforturi constante de a alinia legislația României la cerințele Uniunii și, mai ales, de a urmări interesele cetățenilor noștri – atât în domeniul deșeurilor, cât și în domeniul silvic. Sperăm să finalizăm cât mai curând și alte proceduri rămase nesoluționate.“, a scris Mircea Fechet.
Ce presupune cauza 2023/2147
În 2023, Comisia Europeană a deschis 3 proceduri de infringement împotriva României. Acestea se refereau la gestionarea deșeurilor, apelor și reducerea emisiilor, potrivit ecoteca.
Cauza 2023/2147 prevede că termenul pentru transpunerea de către statele membre a dispozițiilor Directivei (UE) 2018/851 privind deșeurile în legislația lor națională a expirat la 5 iulie 2020. Mai multe state UE nu au transpus-o corect până anul trecut. Astfel, România trebuia să completeze prevederile legate de:
– încetarea statutului de deșeu
– răspunderea extinsă a producătorilor
– derogarea de la modelul de partajare a responsabilității financiare
– măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deșeuri