Salcia poate reprezenta o ”bio-rafinărie”, arborele jucând un rol esențial în tratarea apelor uzate municipale, arată Science Daily.
Milioane de litri de apă uzată primară municipală pot fi tratate în mod durabil folosind arbori de salcie cu creștere rapidă. În același timp se produce bioenergie regenerabilă și substanțe chimice ”verzi”, au precizat cercetătorii.
În fiecare an, în Canada, șase trilioane de litri de ape uzate municipale sunt parțial tratate și eliberate în mediu, în timp ce alte 150 de miliarde de litri de apă netratată ajung direct în apele de suprafață.
Cercetătorii au găsit o modalitate de a opri acest flux: prin filtrarea deșeurilor prin rădăcinile salciei. O plantație din Quebec a reprezentat locul unde arborii au fost ”testați”, oamenii de știință estimând că peste 30 de milioane de litri de apă uzată primară pe hectar pot fi tratați anual folosind o ”bio-rafinărie”.
Rezultatele lor au fost publicate pe 14 iunie în revista Science of the Total Environment.
Salcia: un arbore tolerant și o alternativă la combustibilii fosili
Salcia este, în mod natural, tolerantă la contaminare. Rădăcina ei filtrează azotul ridicat din canalizare, triplând de fapt biomasa produsă, care poate fi apoi recoltată pentru biocombustibili lignocelulozici regenerabili, o alternativă la combustibilii fosili. Practic, vorbim de o a doua generație de biocombustibili.
Această biomasă poate fi colectată mai târziu cu scopul de a produce biocombustibili lignocelulozici regenerabili. O alternativă la combustibilii fosili, acești așa-numiți biocombustibili de a doua generație nu concurează direct pentru materiile prime din lanțul alimentar.
În cercetarea lor, Sas și o echipă canadian-britanică de oameni de știință din culturi, biochimiști și ingineri chimici de la UdeM și Imperial College din Londra au folosit tehnologie avansată de profilare metabolomică (chimică) pentru a identifica, de asemenea, noile substanțe chimice „verzi” care pot fi extrase produse de copaci.
Randamente surprinzător de mari
Privind impactul pe care l-ar avea epurarea apelor uzate cu ajutorul arborilor de salcie, echipa Sas a luat în calcul și eșecul. Cu toate acestea, au fost surprinși de rezultate:
”Unul dintre beneficiile utilizării soluțiilor naturale pentru a aborda provocările de mediu, cum ar fi tratarea apelor uzate, este acela că putem genera bioproduse complementare, cum ar fi bioenergia regenerabilă și chimia verde”, a declarat conducătorul doctorului Sas la UdeM, autorul principal Frédéric Pitre.