15 C
București
joi, 2 mai, 2024

Europa, greu încercată de temperaturile extreme. În Barcelona a fost depășit recordul din 2010

Autoritățile din Barcelona oferă apă și pălării persoanelor fără adăpost. Iar Franța a înregistrat cea mai ridicată temperatură peste noapte de când au început recordurile. În timp ce pompierii din Grecia se luptă cu incendii majore într-un alt val de căldură european brutal.

În capitala catalană, temperatura de la miezul nopții de miercuri a fost aproape de 30°C. După ce temperaturile din timpul zilei au atins 38,8°C, depășind maximul din 2010, de 37,4°C. Umiditatea este, de asemenea, ridicată, adăugând la o senzație de căldură înăbușitoare. Au fost trimise mesaje text către 3.600 de persoane vulnerabile. În mesaje erau sfaturi legat de cum să se protejeze de căldură. Orașul a lansat un plan de urgență pentru a-și uda cei 310.000 de copaci după ce un palmier a căzut și a ucis o tânără luna aceasta. Spania a fost lovită de patru valuri de căldură succesive din iunie, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Nici măcar regiunile nordice de obicei temperate nu au fost cruțate. Țara Bascilor și Cantabria au înregistrat 40C și mai mult. Combinația dintre căldură și secetă a pus toată Spania în alertă maximă pentru incendii de vegetație. Acum în cea mai mare parte sub control, cel mai mare dintre incendii, cel din Tenerife, a consumat 15.000 de hectare de pădure. Două veri consecutive calde și uscate afectează, de asemenea, recoltele de struguri și măsline din Spania.

Zeci de mii de hectare de pădure, arse în incendii

Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, dar recolta de anul trecut a scăzut cu 50%. Iar cea de anul acesta este de așteptat să fie la fel de proastă. Prețul uleiului de măsline extravirgin de calitate superioară este aproape dublu față de cel de acum un an. În Grecia, pompierii au continuat să lupte împotriva vântului puternic și a condițiilor calde și uscate. Pentru a încerca să aducă sub control zeci de incendii de vegetație în apropierea graniței cu Turcia. În incendii au murit 20 de persoane în ultima săptămână. Inclusiv 18, despre care se crede că sunt imigranți, ale căror cadavre au fost găsite de pompieri. Potrivit serviciului UE de observare prin satelit Copernicus, incendiul de la Alexandroupolis a ars peste 72.300 de hectare de pădure. Alte dou incendii au făcut ravagii. Unul a ars pentru a doua zi pe Muntele Parnitha. Iar un al treilea a ars în Beoția, la nord de capitală, unde o mănăstire bizantină de 1.000 de ani, inclusă pe lista UNESCO, a scăpat de flăcări.

Latest news
știri