Simplu, civilizat și extrem de util: un banal gard electric poate proteja gospodăriile de atacurile urșilor. Activiștii de mediu au precizat, în nenumărate rânduri, că soluția o reprezintă montarea unui gard electric.
Cu toate acestea, ministrul Mediului continuă să declare că urșii agresivi trebuie înlăturați prin împușcare. Conform noii ordonanțe de urgență, extragerea ar face ca incidentele să nu se repete.
Conform activiștilor de mediu, amplasarea de garduri electrice ar putea asigura paza gospodăriilor, a fermelor și a stânelor. De asemenea, aceștia au încercat să ajute cât mai mulți ciobani cu câini ciobănești și garduri electrice. Se fac numeroase eforturi pentru ca, pe viitor, atacurile să se diminueze.
Gardul electric funcționează ca o barieră, iar atacurile vor scădea și în intensitate
Cristian Papp – WWF România a declarat că atacurile au loc în continuare, însă pagubele au fost reduse foarte mult. Papp a mai precizat că, dacă se combină garduri electrice cu câini la stână, se poate ajunge la o eficiență de peste 90%. Și asta s-a raportat în toate țările care folosesc astfel de sisteme.
“Creează acea barieră cu care animalul, dacă se învață, va încerca să o evite și, ca atare, aceste atacuri vor scădea și în intensitate”, a precizat Alin Moș, director Administrația Parcului Natural Apuseni.
Montarea de garduri electrice: o datorie a statului român
Activiștii acuză Ministerul Mediului că a dat ultima ordonanță de urgență – prin care se permite împușcarea rapidă a urșilor considerați periculoși – fără a face, în prealabil o prevenție, așa cum a promis în urmă cu un an, precizează Știrile Pro Tv.
“Considerăm că este de datoria statului român să subvenționeze aceste măsuri de prevenție împotriva atacurilor carnivorelor mari. Acest lucru a existat, la nivel declarativ, cel puțin. Însă acest lucru a rămas doar în faza de proiect”, a explicat Livia Cimpoeru, specialist comunicare WWF România.