Siberia continuă să se confrunte cu incendiile de vegetație, iar topirea permafrostului riscă să elibereze în atmosferă cantități colosale de carbon și metan. Mai mult, fenomenul agravează încălzirea globală.
În Chersky, pe malul râului Kolîma din Arcticul Rusesc, temperatura medie crește într-un ritm de 2-3 ori rapid decât în restul planetei. Urmările acestei încălziri sunt catastrofale pentru permafrost.
Pe măsură ce încălzirea se accelerează, permafrostul se degradează, provoacând eroziunea solului și a coastei, și eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră: dioxid de carbon și metan, precizează Știrile Pro Tv.
Va dura foarte puțin până când permafrostul se va degrada, fapt care va duce la descompunerea plantelor și eliberarea gazelor cu efect de seră: metan și CO2
”Când eram copil, temperatura permafrostului era în medie de minus 6 grade Celsius. Acum a crescut la minus 3 grade, iar în anii mai călduroși tinde către zero grade. În următoarele 2-3 decenii, cea mai mare parte a permafrostului din Arctic se va degrada”, a declarat cercetătorul Nikita Zimov.
Alături de încălzirea globală, va fi afectată și infrastructura din epoca sovietică, estimându-se că Rusia va fi nevoită să plătească 60 de miliarde de euro, un sfert din bugetul federal.
Siberia ar putea fi salvată prin popularea zonei cu milioane de animale ierbivore
”Anul trecut, cantitatea de metan a crescut foarte mult, mai mult decât oricând în istorie. Acum în orice baltă bolborosește metan. Sunt o groază ca astea în jurul casei mele”, a declarat Serghei Zimov, cercetător.
De asemenea, Zimov propune ca soluție popularea zonei cu milioane de animale ierbivore care să scormonească și să topească zăpada în căutare de hrană.
Conform explicațiilor date de către oamenii de știință, în mod contraintuitiv, zăpada este cea care captează înăuntru căldura și împiedică frigul să pătrundă până la stratul de permafrost.