România rămâne în topul producătorilor din Europa în ceea ce privește exportul de nuci. Nucile românești sunt, în mod constant, aducătoare de profit: potrivit cifrelor oficiale, țara noastră produce, anual, peste 50.000 de tone de nuci.
România exportă nucile, fie că acestea sunt în stare naturală sau preparate: proaspete, în salate şi prăjituri, dulceţuri şi siropuri, nucile românești pleacă, în special, în Germania şi Statele Unite. Conform Știrile Pro Tv, cererea este foarte mare pentru cele verzi.
Traseul către tările care importă nuci de România începe la un centru de valorificare din Bistriţa Năsăud. De aici, se exportă nuci în coajă verde pentru al treilea an la rând.
Un borcan cu dulceață de nuci costă, în medie, 22 de lei
În Germania, prețul unui kilorgram este de 1 euro, iar achiziția se face, în special, pentru dulceață. În același timp, românii plătesc aproximativ 22 de lei pentru cumpărarea unui borcan de dulceață.
Pe lângă dulceață, nucile au început să fie folosite, din ce în ce mai mult, în rețete celebre, consacrate, dar și în realizarea rețetelor clasice.
“Miezul de nucă este foarte versatil pentru că el se potriveşte mai multor feluri de carne: la carnea de vită, la carnea de struţ, la carnea de pui. Poţi să faci un şniţel şi, în loc de pesmet, foloseşti nucă pisată”, a precizat Cosmin Toma, bucătar şef.
Alexandru Chiric, CEO a declarat că, în fiecare an, 4.000 de tone anual pleacă spre Europa, Asia şi America.
De asemenea, Chiric a explicat că România face export de nucă şi miez de nucă. Mai mult, s-a început dezvoltarea produselor care au la bază ca materie primă nucă/mixuri din diferite fructe uscate, batoane cu nucă, nucă caramelizată.
În România, unul dintre cei mai mari procesatori de nucă din ţara are fabrica la Ciugud, în judeţul Alba. Important de menționat este și faptul că multe afaceri cu nuci româneşti au început prin accesarea fondurilor europene.