Fermele de greieri ar putea schimba multe obiceiuri alimentare. Creșterea insectelor și, în special a greierilor, ar putea deveni o opțiune de afaceri pentru fermierii viitorului.
În acest context, doi antreprenori din Spania, Gabriel Vicedo și Albert Mas, au decis să investească într-o afacere mai puțin obișnuită. Este vorba despre făina obținută din greieri, făină pe care mulți o consideră o sursă formidabilă de proteine.
Scopul lor este să ofere ”o alternativă la proteinele care există astăzi, într-un mod inovator și durabil pentru planetă”, notează publicația abc.es, citată de lantulalimentar.ro.
Cei doi susțin că această insectă prezintă un avantaj nutrițional mai bun decât alte specii de insecte. În plus, creșterea acestora necesită mai puține resurse decât în cazul animalelor și plantelor proteice: mai puțină apă, mai puține furaje și mult mai puțin spațiu.
Fermele de greieri sunt mult mai prietenoase cu mediul
O fermă de greieri este, de asemenea, prietenoasă cu mediul, producând mult mai puține gaze cu efect de seră. ”Proteinele insectelor vor schimba alimentația viitorului”, susțin antreprenorii spanioli.
Conform antreprenorilor, pentru a produce un kilogram de proteină de greier, consumul de apă este de 15 litri. La polul opus, pentru producerea unui kilogram de carne de vită, consumul de apă este dublu. De asemenea, spațiul necesar pentru o fermă de greieri nu depășește 15 mp de teren. Pentru vite, sunt necesari cel puțin 250 mp.
Potrivit Programului FAO pentru Insecte Comestibile, insectele furnizează proteine și nutrienți de înaltă calitate. Comparația a fost făcută cu carnea și peștele. În plus, conțin niveluri ridicate de acizi grași nesaturați, aminoacizi, vitamine și sunt bogate în fibre și micronutrienți. Iar toate acestea sunt ambalate în niște creaturi biodegradabile.
Deși consumul acestora se lovește în multe țări de un zid cultural, reproducerea insectelor și utilizarea produselor derivate reprezintă, la ora actuală, o industrie alimentară promițătoare care începe să se dezvolte, încetul cu încetul, și în Uniunea Europeană, mai ales că recent, Comisia Europeană a inclus viermele de făină pe lista alimentelor acceptate oficial.