14.8 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Premieră! Pepenii verzi au fost cultivați în Antarctica | FOTO

Cercetătorii ruși de la Stația Vostok din Antarctica au reușit să cultive cu succes pepen verzi în cel mai rece loc de pe Pământ.

Pepenii verzi au fost cultivați cu succes de cercetători într-un loc puțin probabil, Antarctica, conform Live Science.

Isprava agricolă a făcut parte dintr-un experiment de la Stația Vostok. Aceasta e o stație de cercetare rusă activă pe tot parcursul anului situată la Polul Frigului. Locul este considerat a fi cel mai rece de pe Pământ. Temperturile minime înregistrate au atins în trecut -89,2 grade Celsius.

Pepenii verzi au apărut pe teritoriul actual al Sudanului, în urmă cu mai bine de 4.300 de ani. Ei sunt prezenți în lucrările de artă antice ale regiunii, inclusiv la un mormânt egiptean din Saqqara. Cu alte cuvinte, acest fruct a evoluat departe de mediul rece din Antarctica.

Pentru a face sera din stația Vostok mai primitoare pentru pepenii verzi, cercetătorii de la Expediția Rusă în Antarctica a Institutului de Cercetare în Arctica și Antarctica (AARI), alături de colegii de la Institutul de Cercetare Agrofizică și de la Institutul de Probleme Biomedicale al Academiei Ruse de Științe, au creat o oază unde puteau crește temperatura și umiditatea aerului până la condiții favorabile pepenelui.

Echipa a selectat în mod intenționat două soiuri de pepeni care se coace timpuriu. În plus, acestea au capacitatea de a se adapta la presiunea atmosferică scăzută și lipsa de oxigen din interiorul serei. Au plantat semințele într-un strat subțire de înlocuitor de sol și au folosit un iluminat special care imita lumina soarelui. Deoarece nu existau insecte care să polenizeze plantele, cercetătorii au fost însărcinați să polenizeze totul manual, potrivit unei declarații traduse de la AARI.

Pepenii verzi au fost cultivați în Antarctica

La exact 103 zile după plantarea semințelor, cercetătorii au găsit 8 „fructe coapte și dulci”. Acestea au crescut pe șase plante diferite. Pepenii au crescut până la aproximativ 1 kilogram fiecare. Diametrul maxim a ajuns până la 13 centimetri, potrivit Societății Geografice Ruse.

Nu numai că experimentul a avut succes în a demonstra că, în condițiile potrivite, pepenii verzi pot fi cultivați în cel mai rece loc de pe planetă, dar a oferit și o gustare interesantă oamenilor de știință care trăiesc în condițiile dure ale Antarcticii.

„Bineînțeles, toți exploratorii polari au fost bucuroși să-și amintească gustul verii, a declarat Andrei Teplyakov, geofizician principal al AARI, pentru Societatea Geografică Rusă.

„Chiar și observarea răsadurilor, creșterea și apariția fructelor… [a provocat] emoții pozitive”, a mai spus el.

Nu este prima dată când anumite produse sunt cultivate la Stația Vostok. În 2020, cercetătorii au cultivat cu succes o varietate de plante, inclusiv mărar, busuioc, pătrunjel, rucola și varză.

De asemenea, în 2021, cercetătorii coreeni au cultivat pepeni verzi la stația King Sejong din Antarctica de Vest, unde cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de -25,6 C, potrivit The Korean Bizwire.

Acum, oamenii de știință intenționează să cultive o varietate de fructe, inclusiv mure, afine și căpșuni.

spot_img
Latest news
știri