Brexitul face ca fructele și legumele din Anglia să putrezească pe câmp. Faptul că Regatul Unit a ales să se despartă Uniunea Europeană a făcut că străinii care veneau la cules să se simtă, acum, descurajați, arată Radio Eco Natura.
Reprezentanții unei companii agricole cu sediul pe coasta de sud a Angliei spun că 750.000 de dovlecei sunt lăsați să putrezească, pentru că nu are cine să-i recolteze. Restricționarea liberei circulații a avut un impact „devastator„, a precizat directorul general al companiei, Julian Marks.
”Dar nu se întâmplă doar în agricultură și horticultură, se întâmplă în aproape toate sectoarele în care oamenii din străinătate lucrau de ani de zile și acum pleacă acasă”, adaugă el.
De asemenea, Marks a spus că o consecință a lipsei de mână de lucru este aceea că firma are dificultăți în a îndeplini cerințele supermarketurilor. Astfel, rafturile vor rămâne goale. O altă consecință va fi ca lanțurile de magazine să apeleze la importuri din UE, pentru aprovizionare.
Fructele și legumele se irosesc, iar principala cauză rămâne Brexitul
Mai mult, Marks a mai adăugat că este „tragic” și „demoralizant” să vadă cum se irosesc atât de multe legume și că situația este mai gravă decât se aștepta.
Directorul general al unei alte ferme, Gerrard Vonk, spune că s-a bazat pe culegătorii sezonieri din Europa de Est timp de 33 de ani. Dar, de la Brexit, există „mai multe bariere, mai multă birocrație și mult mai multe dificultăți pentru a veni efectiv și a lucra aici”.
Vonk a spus că are cu 72 de lucrători mai puțini decât anul trecut și, ca o consecință a lipsei de mână de lucru, culturile sunt lăsate să se coacă în exces, în loc să fie recoltate.
Ambii directori susțin că principala cauză pentru acest lucru este Brexitul și nu restricțiile de călătorie legate de COVID.
”Pick for Britain” (Culege pentru Marea Britanie) – campania a avut că scop încurajarea celor rămași șomeri în pandemie
Mai mulți europeni evită să mai lucreze în Marea Britanie, iar fermierii îndeamnă guvernul să lanseze o campanie de comunicare. Campania are ca scop să-i facă pe cei care lucrau în Regatul Unit să se întoarcă. De asemenea, a fost lansată și o acțiune de PR, în cursul anului 2020.
Conform sursei citate, acțiunea, numită ”Pick for Britain”, avea ca scop să-i convingă pe britanici să ajute la recoltarea culturilor. Un alt scop l-a reprezentat încurajarea celor rămași șomeri în pandemie să umple golul lăsat de lucrătorii străini.