20.2 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Emmanuel Macron lansează un „plan ecologic” pentru a reduce dependența Franței de combustibilii fosili

Emmanuel Macron vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și vrea să pună capăt utilizării centralelor pe cărbune.

Emmanuel Macron a dezvăluit un „plan ecologic” național pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale Franței, conform The Guardian.

Acesta vrea să reducă emisiile 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. De asemenea, Emmanuel Macron vrea să pună capăt utilizării centralelor pe cărbune până în 2027.

Președintele francez a spus că va fi alocată o sumă suplimentară de 10 miliarde de euro pentru program. Acesta are 50 de puncte și a fost descris drept „ecologie à la Française”.

Planul a avut ca scop abordarea crizei climatice, asigurând în același timp că Franța rămâne competitivă în agricultură și industrie, a spus Macron.

Este esențial, a spus Macron, ca „Franța să ne reducă dependența de așa-zișii combustibili fosili, cărbune, benzină și gaze, pe care nu le mai producem, dar de care depindem”.

Scopul, a adăugat el, a fost reducerea acestei dependențe de la 60% la 40% până în 2030.

„Prioritatea pe care am stabilit-o este ca până în ianuarie 2027 să încetăm total utilizarea cărbunelui pentru producția noastră de energie electrică, a spus el.

Emmanuel Macron, plan ecologic pentru reducerea dependenței de combustibili fosili

Alte măsuri din plan includ accelerarea producției de mașini electrice. De asemenea, se vobește de noi proiecte pentru parcuri eoliene offshore, deschiderea mai multor fabrici de baterii electrice în nordul Franței. Se are în vedere și crearea unei hărți pentru a stabili unde pot fi găsite resurse naturale în Franța. Se caută zăcăminte de hidrogen gazos și elemente esențiale pentru bateriile cu litiu. În plus, se au în vedere investiții de stat de 700 de milioane de euro în rețeaua regională de trenuri.

Companiile responsabile pentru 50 dintre cele mai poluante situri industriale din Franța nu scapă de măsuri. Ele urmează să semneze un acord pentru reducerea poluării cu 45% înainte de 2030.

Macron a spus că statul va prelua controlul asupra prețurilor la electricitate luna viitoare. Astfel, oamenii vor fi încurajați să caute alternative, cum ar fi pompele de căldură. Președintele a promis că va tripla producția de pompe în următorii trei ani. De asemena, statul va instrui 30.000 de instalatori noi.

spot_img
Latest news
știri