Poluare deosebit de agresivă într-un oraș din Maramureș: localnicii din Șomcuta Mare se plâng că nu pot să deschidă ferestrele din cauza prafului gros care le intră în case.
Fenomenul datează de ani de zile, iar rumegușul afectează, în mod constant, sănătatea oamenilor.
Multe persoane s-au îmbolnăvit din cauza prafului adus de vânt de la fabrica de peleți. De asemenea, ”ninsoarea” poluantă murdărește rufele puse la uscat și intră în case, deși geamurile stau mai mereu închise, precizează Știrile Pro Tv.
Deși au fost depuse multiple plângeri către instituții, poluarea agresivă continuă, an de an
Aerul e încărcat, iar oamenii se confruntă cu diverse afecțiuni pulmonare. Deși localnicii au depus plângeri la Primărie și la Garda de Mediu, problema a revenit.
Conform declarațiilor făcute de oamenii din zonă, rumegușul pătrunde inclusiv în baie. Obiectele sunt acoperite cu praful maro, iar copiii au dezvoltat multiple alergii.
Mai mulți oameni din Maramureș au ajuns în situația în care să se mute la zeci de kilometri distanță
Mulți s-au mutat în Baia Mare, tocmai din acest motiv, în timp ce oamenii rămași în oraș se chinuie cu praful care le afectează sănătatea.
Localnic: ”Filtrele alea nu funcționează, cred că le iau jos și doar când sunăm la Mediu și facem reclamație vin, pun filtrele și le scot noaptea, că ninge efectiv cu rumeguș.”
Autoritățile au precizat că au fost efectuate controale la fabrica de peleți. Totuși, după o perioadă de liniște, au apărut noi sesizări.
”În urmă cu patru, cinci ani au fost mai multe sesizări. Am făcut sesizare la Garda de Mediu. S-a reviziuit și, de doi ani de zile, n-am mai primit reclamații. Atunci au schimbat filtrele și o perioadă nu s-a mai resimțit. O să sesizăm din nou Garda de Mediu. Trebuie să luăm măsurile care se impun”, a precizat Gheorghe Buda, primarul din Șomcuta Mare.