7.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Paiele ecologice ar putea fi la fel de poluante ca cele din plastic | Conțin substanțe legate de cancer

Paiele ecologice din hârtie pot conține „substanțe chimice pentru totdeauna” legate de cancer, se arată într-un nou studiu, conform The Hill.

Oamenii de știință au detectat substanțe perfluorinate și polifluorinate (PFAS) în majoritatea paielor pe care le-au testat. Paiele pe bază de hârtie și bambus s-au clasat printre cele mai nocive, potrivit studiului, publicat în Food Additives and Contaminants.

Cunoscute pentru proprietățile lor antiaderente și impermeabile, PFAS sunt ingrediente comune într-o varietate de produse de uz casnic. Ele se folosesc la vase de gătit, ambalaje pentru alimente, îmbrăcăminte pentru orice vreme și produse cosmetice.

Există mii de tipuri de PFAS, dintre care unele au fost legate de cancer testicular, boli tiroidiene, cancer de rinichi și alte boli. Acești compuși sintetici sunt, de asemenea, notori pentru persistența lor în corpul uman și în mediu.

„Paiele fabricate din materiale pe bază de plante, cum ar fi hârtia și bambusul, sunt adesea promovate ca fiind mai durabile și mai ecologice decât paiele din plastic, a spus autorul Thimo Groffen. El este cercetător de mediu la Universitatea din Anvers.

„Cu toate acestea, prezența PFAS în aceste paie înseamnă că nu este neapărat adevărat”, a adăugat Groffen.

Paiele ecologice, la fel de toxice ca cele din plastic

Pe baza unui studiu din 2021 care a identificat PFAS în paiele de băut din SUA, Groffen și colegii săi au încercat să stabilească dacă același lucru este valabil și în țara lor de origine, Belgia.

Ei au avut în vedere faptul că un număr tot mai mare de țări, inclusiv Regatul Unit și Belgia, au interzis vânzarea produselor din plastic de unică folosință, inclusiv a paielor.

De asemenea, în SUA, multe state au interzis pungile de plastic de unică folosință în magazine.

Groffen și colegii săi au achiziționat 39 de mărci de paie de băut realizate din cinci materiale:

  • hârtie;
  • bambus;
  • sticlă;
  • oțel inoxidabil;
  • plastic;

Oamenii de știință au efectuat apoi două runde de testare pentru PFAS. Ei au determinat că 29 de mărci, sau 69%, conțineau aceste substanțe. S-au detectat18 tipuri de PFAS.

Paiele de hârtie erau cel mai probabil să conțină PFAS. Substanțele toxice au fost găsite în 18 din 20 de mărci, sau 90%. Dintre mărcile de bambus, patru din cinci – sau 80 % – aveau PFAS, potrivit studiului.

Trei din cele patru mărci de paie de plastic, sau 75%, conțineau PFAS, comparativ cu două din cinci, sau 40%, dintre mărcile de sticlă. Niciunul dintre cele cinci tipuri de paie din oțel inoxidabil eșantionate nu conținea PFAS, au remarcat oamenii de știință.

Cel mai identificat compus, PFOA, a fost interzis în întreaga lume din 2020.

Paiele de hârtie au iscat îngrijorări

Cercetătorii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la prezența substanțelor TFA și TFMS, despre care au spus că sunt PFAS cu „lanț ultrascurt”, care sunt foarte solubili în apă și s-ar putea scurge din paie în băuturi.

Autorii au remarcat, totuși, că nu au testat dacă PFAS se scurgea de fapt din paie în lichide.

Nu se știe încă dacă PFAS a fost adăugat la paie în timpul procesului de producție în scopuri de hidroizolație sau dacă prezența acestor substanțe este rezultatul contaminării.

De exemplu, materialele pe bază de plante ar fi putut fi cultivate în sol poluat sau apa contaminată ar fi putut fi folosită în procesul de fabricație, au explicat autorii.

Cercetătorii au recunoscut, totuși, că aceste niveluri reprezintă doar o amenințare limitată pentru sănătatea umană.

Cu toate acestea, ei au subliniat că PFAS poate rămâne în organism mai mulți ani și se pot acumula concentrații.

„Cantități mici de PFAS se pot adăuga la încărcătura chimică deja prezentă în organism”, a spus Groffen.

spot_img
Latest news
știri