Din data de 3 iulie, paharele, tacâmurile și paiele din plastic vor fi interzise

Sursă foto: cursdeguvernare.ro
Sursă foto: cursdeguvernare.ro

Poți mânca fără furculiță din plastic și poți bea fără pai, iar dacă nu concepi viața fără tacâmuri de unică folosință, o directivă europeană te va obliga să te conformezi.

Începând cu luna iulie, obiectele de unică folosinţă din plastic vor fi interzise, lista incluzând paharele, tacâmurile şi paiele. Regula este valabilă pentru toată țara și, oricât de mult vor avea de suferit administratorii plajelor şi teraselor, litoralul va cunoaște mai puțină poluare.

Natura a suferit și încă suferă: plasticul predomină undeva între 75-86%, în funcţie de sezon

Dacă tot luăm în calcul litoralul românesc, trebuie să știm că mulți turiști apreciază această viitoare schimbare, declarând că este o inițiativă bună. Este o schimbare pentru natura care a avut de suferit mult din cauza plasticului şi încă mai suferă.

Dacă turiștii privesc schimbarea cu optimism, administratorii plajelor au precizat că se vor înregistra cheltuieli uriașe. Dar, și aici, părerile sunt împărțite. Mulți dintre ei au început deja să înlocuiască plasticul, găsind alternative.

Suntem undeva la 70% cu înlocuitul. În perioada următoare, în 2 săptămâni vom fi cu toate puse la punct. Deja avem unele paie de carton pe care le folosim”, a declarat, Bogdan Grigore, administrator plajă.

Alternativele pentru tacâmurile de unică folosință: cartonul, lemnul sau chiar bambusul

Angelica Paiu, reprezentant Mare Nostrum a precizat că, în urma monitorizărilor efectuate în fiecare an, plasticul predomină undeva între 75-86%, în funcţie de sezon.

Există alternative pentru tacâmuri. Avem din bambus, avem din lemn. Există paie din metal pe care le putem refolosi. La fel şi pentru pahare”, a explicat Angelica Paiu.

Paharele, tacâmurile și paiele de plastic vor fi intezise începând cu luna viitoare

Țările Uniunii Europene au avut la dispoziţie doi ani pentru a pregăti eliminarea de pe piață a mai multor produse de unică folosinţă din plastic. În România însă, regulile nu sunt deocamdată clare, arată Știrile Pro Tv.

În momentul de față, Steluţa Popescu – comisar şef Garda de Mediu Constanța a menționat că, deocamdată nu sunt sancţiuni, deci nu este transpusă directiva în legislaţia din ţara noastră. Va apărea un act normativ, iar noua regulă va intra în vigoare pe 3 iulie.

Sursă foto