Calea ferată a Mocăniței din Maramureș a fost distrusă de viitură

Foto: Antena 3
Foto: Antena 3

Unul dintre cele mai renumite puncte turistice din toată România a fost distrus de ploile abundente și inundații: calea ferată pe care circula, până acum, celebrul tren din Maramureș a fost distrusă din cauza unei viituri.

De asemenea, potopul a blocat șinele căii ferate, acestea fiind distruse de ape și de copacii care s-au prăbușit.

Potrivit Antena 3, terasamentul liniei ferate înguste a celebrei Mocănițe a fost avariat de viituri în mai multe locuri. Imaginile filmate de localnici arată amploarea dezastrului.

Codul roșu care a fost la Vișeu de Sus a adus 150-170 l/mp în decurs de 3 ore. În momentul de față, Prefectura din Maramureș nu a reușit să inventarieze toate pagubele produse în acea zonă.

De pe Vaser nu avem nimic, până acum. De la Repedea avem două podețe afectate, care au fost colmatate de scurgerile de pe versanți și care au transportat aluviuni, material lemnos și pietriș. S-a intervenit cu un buldoexcavator pentru decolmatarea lor. Sunt 12,5 km de drum comunal spălați de torenți și șuvoaie de apă”, a precizat prefectul din Maramureș.

Valea Vaserului, mereu admirată din bătrâna Mocăniță, inaccesibilă turiștilor

Calea ferată care a reprezentat, ani la rând, un simbol, un punct turistic și o reală bogăţie culturală nu va mai putea fi accesibilă turiștilor. Mai mult, nu există date concrete și nu se poate preconiza când se vor începe lucrările de reparații.

Sursa citată a mai precizat că ISU a intervenit doar la Vișeu de Jos. Intervenția s-a realizat pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească, din cauza unui trăsnet.

Mocănița este denumirea generică dată unui tren de linie îngustă, care circulă în regiunile de munte. Mocănița din Maramureș este una dintre cele mai cunoscute, iar calea ferată forestieră merge din Vișeu de Sus, pe Valea Vaserului, până în Carpați, la stația Coman, aproape de granița cu Ucraina.