Statele Unite ale Americii, despre care mulți europeni, inclusiv români, spun că sunt „prima forță a lumii”, sunt preocupate de legislația privind protecția Mediului. Americanii știu foarte bine că nu există sănătate publică fără un Mediu curat, însă, în ciuda tuturor acestor conștientizări, abia în anul 2022, SUA au adoptat un plan strategic, legislativ, care are în prim plan protejarea Mediului și a populației față de efectele schimbării climatice.
Așa cum notează și jurnaliștii de la The Hill, luna august(n.r. ac.) a fost primordială pentru Mediu. Președintele Biden a semnat Legea de reducere a inflației. Specialiștii spun că este cea mai importanță lege pe care Congresul a adoptat-o vreodată pentru a combate schimbările climatice. Măsurile actului de atenuare a schimbărilor climatice a fost menționat în presă, dar ceea ce a lipsit în mare măsură a fost o analiză a potențialului său de a oferi protecții importante împotriva nenumăratelor consecințe negative asupra sănătății publice pe care oamenii de știință le-au asociat schimbărilor climatice.
Într-un articol publicat în New England Journal of Medicine, sunt descrise beneficiile și noile instrumente de politică pe care se bazează Legea de reducere a inflației.
Legislație pentru Mediu. Ce impact au schimbările climatice asupra sănătății publice
Studiile științifice arată o listă lungă de efecte adverse asupra sănătății provocate de schimbările climatice. Pentru a numi doar câteva, acestea includ incidența crescută a astmului și a altor boli respiratorii, boli cardiovasculare, contaminare alimentară, sănătate mintală și tulburări legate de stres, tulburări neurologice și boli infecțioase, deoarece temperaturile în creștere permit insectelor și altor purtători să supraviețuiesc în zone înainte inospitaliere.
SUA vs Europa. „Față în față” cu efectele schimbărilor climatice
În plus, aceste riscuri pentru sănătate nu sunt distribuite în mod egal, lovind cel mai greu populațiile social vulnerabile, persoanele cu venituri mici ale gospodăriilor și membrii grupurilor rasiale și etnice, marginalizate istoric.
Astfel, noua abordare a SUA pentru combaterea efectelor produse de schimbările climatice oferă stimulente pentru reducerea emisiilor sub formă de credite fiscale și subvenții federale pentru întreprinderile și persoanele care doresc să ajute la trecerea țării către forme mai curate de producție de energie. Această măsură a atras sprijinul unor legiuitori care, probabil, ar fi refuzat să voteze pentru o legislație care se baza în primul rând pe comenzile tradiționale de reglementare, chiar dacă acestea erau completate de mecanisme de piață flexibile, cum ar fi comercializarea cotelor de emisii, relatează sursa menționată.
Lege pentru Mediu, inspirată din deciziile judecătorești
În SUA, stimulentele fiscale și financiare a fost atractivE, deoarece instanțele federale au devenit din ce în ce mai ostile utilizării reglementărilor ca dispozitiv de protecție a mediului. Spre exemplu, decizia Curții Supreme West Virginia v. EPA.
În acest caz, instanța a restrâns autoritatea Agenției pentru Protecția Mediului în temeiul Legii privind aerul curat, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră de la una dintre cele mai mari categorii de surse, centralele electrice. Analiza instanței creează o mină de teren pentru orice agenție federală care încearcă să creeze strategii noi de reglementare pentru abordarea crizelor în curs de dezvoltare, cum ar fi schimbările climatice. Potrivit documentelor consultate de ȘtireaVerde.ro, este vorba despre restrângerea culpei „marilor poluatori” în raport cu instrumentele oferite de stat pentru reducerea emisiilor de carbon.
În aceeași perioadă, în Europa, se semna „Pactul Verde”, cu „obligații îndrăznețe” pentru marii comercianți, însă, cu mult mai puține ajutoare financiare față de cele acordate la inițiativa SUA.
Astfel, stimulentele financiare americane îi vor ajuta operatorii care fac importuri. Este vorba despre taxa aplicată la importul de bunuri, decisă de Comisia Europeană.