22.8 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Noul cutremur de 5,7 grade din Gorj a avut peste 50 de replici. Recomandările lui Raed Arafat

Ieri, 14 februarie 2023, înainte de ora 16:00, un cutremur cu magnitudinea 5,7 grade pe scara Richter s-a produs în județul Gorj, epicentrul fiind la câțiva kilometri de seismul produs cu o zi înainte, de 5,2 grade, potrivit Antena 3.

Numărul replicilor cauzate de acest al doilea seism puternic din județul Gorj s-a ridicat până în această dimineață la peste 50. Numai în cursul nopții s-au produs 13 replici.

Institutului Național pentru Fizică a Pământului a precizat că faliile tectonice s-au atins la o adâncime de puțin peste 6 km și au creat unde seismice care s-au simțit până aproape de București.

În plus, din cauza seismului, multe instituții au anunțat că și-au suspendat activitatea pentru astăzi. Acestea au fost afectate în urma cutremurului de 5,7. Este vorba despre prefectură, Serviciul de Permise și Înmatriculări dar și primărie.

În urma cutremurului, patru oameni au fost răniți și mai multe clădiri din zona Gorjului au suferit daune. De asemenea, panica s-a instalat rapid în rândul populației.

  • un bărbat a fost izbit de tencuiala desprinsă de pe o clădire.
  • o femeie a alunecat acasă în timpul cutremurului.
  • o bătrână a avut luxație de șold.
  • un alt bărbat a ajuns de urgență la spital după ce a povestit că a sărit de la etajul 1 în timpul seismului.

De asemenea, alte 5 persoane au ajuns de urgență la spital din cauza atacurilor de panică. Mai mult decât atât, mai mulți tineri care se aflau la o terasă din Târgu Jiu au fost la un pas să fie răniți după ce mai multe cărămizi din clădire sau desprins.

Cutremur de 5,7 grade în Gorj. Raed Arafat recomandări pentru cetățeni

În cursul serii, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a ieșit în conferință de presă unde a prezentat mai multe recomandări pentru cetățeni.

„Dacă sunt probleme și dacă apar efecte la nivelul infrastructurii, ele vor trece la reparații. Nu poate nimeni să excludă o fisură la o conductă.

Pregătirea nu e numai pentru locuințe, ci și în instituții. La spitale am arătat cum trebuie să fie spitalul sigur în caz de cutremur. Mișcările cutremurului pot produce pagube.

Important este să existe trusă de urgență, apă și mâncare de 72 de ore. Tocul ușii nu mai corespunde acum cu grinda de rezistență. După cutremur, verifici structura pe care vrei să cobori e sigură. Fără panică. Trebuie să verificăm și vecinii, bătrânii și copiii. Primii salvatori sunt oamenii în sine

Nu am o listă cu spitalele care sunt pe risc seismic. Știu că sunt spitale importante de urgență au fost consolidate“, a spus Raed Arafat.

spot_img
Latest news
știri