Inteligența Artificială (AI) a prezis că lumea va fi cu 1,5 °C mai caldă decât era înainte de Revoluția Industrială, până la începutul anilor 2030, conform Science Alert.
Acesta reprezintă un alt semnal de alarmă privind schimbările climatice.
Potrivit AI, nu contează dacă gazele cu efect de seră cresc sau scad în următorul deceniu. Creșterea de 1,5 °C acum nu poate fi evitată. Limitarea creșterii temperaturii la 1,5 °C a fost obiectivul ambițios al Acordului de la Paris din 2015.
Măsurile drastice propuse inițial pentru a reduce emisiile și a menține încălzirea sub 1,5 °C vor fi acum cel mai probabil necesare pentru a evita o creștere de 2 °C, potrivit autorilor noului studiu. Limitarea la 2°C este fixată pentru momentul în care consecințele încălzirii globale se agravează semnificativ pentru viața de pe planetă.
Consecințele încălzirii globale
Există deja efecte asupra climei sub formă de valuri de căldură, incendii, inundații și furtuni, cu o încălzire de doar 1,1 °C. Deci, limitarea creșterii temperaturii trebuie realizată cât mai mult, pentru că fiecare fracțiune de grad contează.
În plus, modelul AI arată că, deși emisiile de gaze cu efect de seră scad rapid până la zero până în 2076, există o șansă de 1 din 2 de a atinge o încălzire de 2°C până în 2054 și o șansă de 2 din 3 de a o atinge între 2044 și 2065.
„Este o abordare complet nouă, care se bazează pe starea actuală a sistemului climatic. Confirmăm că lumea este pe punctul de a depăși pragul de 1,5 °C”, a spus climatologul Noah Diffenbaugh de la Universitatea Stanford în California.
„Modelul nostru de inteligență artificială este destul de convins că a existat deja suficientă încălzire. Probabil că va depăși 2°C dacă atingerea emisiilor nete zero durează încă o jumătate de secol”, a adăugat el.
Cercetătorii au alimentat cu o rețea neuronală artificială o bază de date a schimbărilor de temperatură care au avut loc deja.
Inteligența artificială, predicție
Aceste rețele neuronale folosesc un număr mare de noduri ponderate pentru a identifica modele în datele existente. Aceste modele pot fi apoi extrapolate în viitor. AI a analizat creșterile recente ale temperaturii în anumite locații, în comparație cu datele de referință dintre 1951 și 1980.
Inteligența Artificială a prezis mai întâi creșterea actuală de 1,1 °C peste nivelurile preindustriale. Aceasta a prezis cu corectitudine anul 2022, cu un interval între 2017 și 2027.
„Așa am văzut dacă AI ar putea prezice momentul [de încălzire] despre care știm că a avut loc”, a spus Diffenbaugh.
„Am fost destul de sceptici că această metodă va funcționa până când am văzut acel rezultat. Faptul că AI are o precizie atât de mare îmi mărește încrederea în predicțiile sale”, a adăugat el.
Predicția AI că lumea va fi cu un grad și jumătate mai caldă până la începutul anilor 2030 se potrivește cu concluziile din cel de-al șaselea raport de evaluare al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). Acesta afirmă că „estimarea centrală a depășirii pragului de 1,5 °C se află în începutul anilor 2030”. Astfel, încrederea în acuratețea AI este potențată cu mai multă încredere.
Impactul unei creșteri a temperaturii de 2 °C
Există încă o incertitudine cu privire la momentul în care am putea ajunge la acea creștere de 2 °C.
Nivelul de 2°C este considerat extrem de important de către oamenii de știință. Efectele sale vor fi resimțite în problemele din agricultură. De asemenea, se vor vedea în creșterea nivelului mării, prăbușirea ecosistemelor, recesiunile economice și impacturile grave asupra sănătății umane.
Obiectivele de zero emisii care acoperă dioxidul de carbon și alte gaze ar trebui să fie atinse până în 2050. Acest lucru e necesar pentru a nu ajunge la o încălzire de peste 2°C. În acest moment, majoritatea țărilor urmăresc ca între 2050 și 2070 să-și reducă nivelurile de emisie la zero.
„Angajamentele net zero sunt adesea încadrate în jurul atingerii obiectivului de 1,5 °C”, spune Diffenbaugh.
„Rezultatele noastre sugerează că aceste angajamente ambițioase ar putea fi necesare pentru a evita o încălzire de 2°C ”, mai precizează el.