Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor atrage atenția că patrupezii nu sunt incluși în caz de dezastru în planurile de salvare, potrivit Euractiv. Iar acest lucru ar trebui să se schimbe urgent, mai ales că Europa s-a confruntat cu dezastre grave și situații de urgență în ultimii ani. De la incendii care au devastat anumite părți ale Europei anul trecut până la inundațiile severe din vara anului 2021, aceste evenimente afectează și oameni, dar și animale în aceiași măsură. Din cauza acestui peisaj de risc în evoluție, Comisia Europeană a adoptat Obiectivele Uniunii Europene de rezistență la dezastre. Doar că nici în acest plan atenția nu este concentrată pe salvarea animalelor și pe rolul serviciilor veterinare. În caz de dezastre, oamenii vor manifesta adesea un comportament neașteptat și potențial riscant, bazat pe îngrijorarea față de animalele lor.
70% dintre proprietarii de animale vor încerca să le salveze
Studiile au arătat că până la 70% dintre proprietarii de animale ar încerca să evacueze împreună cu animalele lor. Iar oamenii pot refuza ordinele de evacuare dacă animalele de companie nu sunt evacuate împreună cu ele și/sau reintră în zonele nesigure de dezastru pentru a ajuta animalele. Dintre cele 195,4 milioane de gospodării înregistrate în UE în 2020, 38% dintre acestea dețineau cel puțin un animal de companie, număr care este în creștere. Astfel de cifre ilustrează importanța includerii măsurilor de bunăstare a animalelor în politica de gestionare a dezastrelor. Conștientizarea cetățenilor europeni este esențială, iar seturile de instrumente de pregătire pentru dezastre ale FIBA pot ajuta proprietarii de animale de companie să planifice și să pregătească proviziile pentru situații de urgență.
Animalele protejate chiar și în război
Recunoscând amplificarea răspunsului prin colaborarea sectoarelor umanitare și de bunăstare a animalelor, FIBA colaborează cu Crucea Roșie din Mykolaiv. Pentru a oferi hrană, adăpost și îngrijire veterinară pentru nevoile de bază ale animalelor de companie în timpul ostilităților armate active din regiune. Acest lucru vine ca parte integrantă a activității psihosociale și sprijin sanitar oferit populației civile afectate. Organizația îndeamnă UE să includă bunăstarea animalelor ca parte a unui răspuns societal la situații de urgență și dezastre. Acest lucru ar contribui la Cadrul Sendai pentru Reducerea Riscului de Dezastre (prevăzută pentru evaluarea la jumătatea perioadei în mai) și la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. „Să învățăm din dezastrele și urgențele devastatoare care au lovit Europa recent prin includerea bunăstării animalelor în planificarea UE privind rezistența la dezastre, salvând viețile oamenilor și animalelor”, spun cei de la FIBA.