0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

400 de euro pe lună, chiria unui lac bucureștean

Cele mai mari lacuri din capitală, în mâinile baronilor și interlopilor

Ați visat, vreodată, la a fi proprietarul temporar al unuia dintre lacurile din parcurile dumneavoastră favorite din Capitală? V-ați întrebat, cu această ocazie, cam cât este chiria unui lac bucureștean?! Ei bine, reporterii Hotnews.ro au răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Investigația acestora a relevat faptul că sumele câștigate de municipalitate sunt între 400 și 1.000 de euro/lac/lună. 

Desigur, pentru a putea lua în folosință un lac dintr-o capitală europeană, trebuie să ai, totuși, puțin noroc. O perioadă extrem de norocoasă pare a fi fost  2002-2010, au aflat reporterii hotnews. În acest interval de timp, astrele s-au aliniat în adevăratul sens al cuvântului  pentru mai mulți întreprinzători. Aceștia au reușit, astfel, să închirieze lacurile la sume modice, pentru o perioadă între 5 și 37 de ani. 

Chiria unui lac bucureștean, informație secretizată timp de aproape două decenii

Norocul lor nu s-a terminat aici: contractele au fost încheiate de conducerea Administrației Lacuri Parcuri și Agrement de pe lângă Primăria Capitalei, fără licitație, netransparent și fără aprobarea Consiliului General, fiind ținute la secret până la finalul anului trecut, arată ziare.com, citând hotnews. Lozul câștigător a fost tras de proprietarul contractului care se va încheia abia în 2038.

Fiindcă un noroc nu vine niciodată singur, în mod convenient, contractele au fost apoi prelungite prin mai multe acte adiționale. Acest lucru s-a întâmplat în timpul mandatului primarilor Sorin Oprescu, respectiv Gabriela Firea. Există și vești bune pentru bucureșteanul cu o slujbă la o corporație, să zicem, totuși. Majoritatea contractelor, cu o durată cuprinsă între 5 și 37 de ani și, vor expira, însă,  în 2027. Dat fiind că 400 de euro e mai puțin decât chiria medie a unui apartament cu două camere, închirierea unui lac personal devine o opțiune atrăgătoare. 

Bucureșteanul de rând ar putea să-și suplimenteze venitul în același mod în care o fac chiriașii actuali. Cârciumile de fițe și agrementul sunt printre cele mai populare și bănoase dintre diversele activități pe care le desfășoară aceștia. Faptul că o parte din profitul pe care îl obțin –  între 20 și 50% – ar trebui plătit către Administrație nu trebuie să sperie nici un potențial investitor. În mod misterios, majoritatea firmelor sunt pe pierdere – cu toate că, atât activitatea de agrement, cât și cârciumile de fițe, sunt extrem de populare.

Cu cine ați concura pentru aceste contracte? 

Potențialii beneficiari ar fi tentați să se teamă de concurență, văzând că beneficiarii actuali ai contractelor sunt influenți oameni de afaceri. De exemplu, arată hotnews, Lacul Cișmigiu a ajuns la o firmă controlată de familia Finiș. Lacurile Herăstrău și Băneasa sunt exploatate de o firmă unde este acționar Mitică Dragomir. Lacul Străulești este închiriat de o firmă controlată de șeful Clanului Luptătorilor. Clubul Bamboo, deținut de controversatul om de afaceri Castellano Giosue, ocupă o parte a Lacului Tei. În 2021, aceștia au plătit Primăriei Capitalei mai puțin de 100.000 de euro, pentru cele 8 lacuri

O veste și mai bună vine de la viceprimarul Horia Tomescu, responsabil cu parcurile. Contactat de hotnews, acesta a declarat că analizează aceste contracte, și că va merge în instanță fie pentru rezilierea lor, fie pentru creșterea sumelor care ajung la municipalitate. Așadar, există potențialul ca aceste lacuri să revină pe piață – cu chirii mărite, totuși. Judecând după obiceiul ultimilor aproape 20 de ani, aceste măriri ar trebui să fie modice, totuși. 

spot_img
Latest news
știri