8.8 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

Cum a ajuns Olanda lider european în producția de energie solară

Obiectivul guvernului olandez este de a obține 70% din energia sa electrică din surse regenerabile, până în 2030

Anul trecut, 14% din electricitatea Olandei a fost generată de fermele solare. Aceasta cifră a depășit-o, pentru prima oară, pe cea a producției de energie pe bază de cărbune. Olanda a devenit, astfel, lider european în producția de energie solară. Conform grupului de consultanță Ember Climate, citat de euronews, creșterea este impresionantă. Astfel, în 2015, doar 1% din electricitate fusese generată cu ajutorul panourilor solare. Randamentul impresionant este obținut cu ajutorul a peste 48 de milioane de panouri solare instalate – o medie de două panouri solare pe locuitor.

Ce a generat această creștere?

În ultimii ani, Olanda a promulgat legislație robustă care să-i susțină cu succes obiectivele climatice. Pe lângă asta, guvernul olandez și-a luat angajamentul de a limita forarea după gaz și țiței pe uscat. Cheltuielile cu inițiativele verzi au crescut și ele. În 2022, cele 13 de miliarde de euro de la buget pentru regenerabile au inclus acordarea de subvenții pentru energie. Inițiativele ambițioase ale guvernului de a reduce emisiile de gaze de seră au fost un alt factor important, precum și scăderea uriașă a prețurilor la echipamente. În paralel, conform ministrului energiei olandez, mai mult de două milioane de locuințe au generat electricitate cu ajutorul panourilor solare.  

Celule fotovoltaice - foto: Red Zappelin, Unsplash
Celule fotovoltaice – foto: Red Zappelin, Unsplash

Obiectivul guvernului olandez este de a obține 70% din energia sa electrică din surse regenerabile, până în 2030. Scopul este de a încerca să își reducă amprenta de carbon, Olanda fiind, în prezent, una dintre primele șase țări poluante din Europa. Concomitent, se caută reducerea dependenței energetică de Rusia, ca urmare a invaziei Ucrainei de către aceasta. Prețurile record ale gazului au făcut centralele electrice tradiționale neprofitabile. Parcurile eoliene au jucat un rol hotărâtor, în această ecuație, contribuind la umplerea deficitului de alimentare cu energie electrică.

Lider european în producția de energie solară, pentru că interesele locale primează

Atitudinea pozitivă a dezvoltatorilor față de comunitățile locale ajută la atingerea cifrelor record ale Olandei. Investitorii mari în energia solară nu au nevoie de multă încurajare pentru a investi în comunitate, deși acest lucru nu este impus prin lege. Unii aleg să trimită un procent din energia regenerabilă generată către cooperativele locale de energie, de exemplu. Alții, au înființat fonduri socio-economice pentru a îmbunătăți eficiența energetică.

„Deoarece Olanda este atât de mică, lucrezi mereu în curtea cuiva”, spune  Robert van der Horst, dezvoltator de proiecte la TPSolar, pentru euronews. „Trebuie să vorbești mereu cu oamenii și să discuți ce este mai bine pentru o anumită zonă. Apoi, încerci să îmbunătățești asta cu ferma ta solară”.

Panouri solare amplasate pe gropi de gunoi dezafectate și lacuri

Toate țările de pe glob au de-a face cu un obstacol mare în calea ambițiilor verzi ale acestora: prețul terenurilor agricole. În Olanda, acesta este unul dintre cele mai ridicate din UE. Combinat cu densitatea mare a populației, acest factor a determinat industria solară solară să găsească metode inventive de identificare a unor spații mai puțin costisitoare. 

Unsplash

„Pentru că avem atât de puțin spațiu în Olanda, este important să folosim terenul pentru mai multe activități”, a spus Bernd Nijen Twilhaar, coordonator la compania olandeză Solarfields, citat de euronews. Aceasta gestionează mari fermele solare, și are cel puțin 450.000 de panouri la activ. 

Joeri Jacobs se concentrează pe construcția de proiecte de energie verde la compania de gestionare a deșeurilor Afvalzorg. „Luăm diferite tehnologii energetice, le stivuim și încercăm să facem o combinație care funcționează cu adevărat”, spune Jacobs. Compania sa a făcut echipă cu o firmă de salubritate locală pentru a transforma gropile de gunoi dezafectate în ferme solare.

Dezvoltatorii de energie solară, inclusiv GroenLeven, au profitat de faptul că o cincime din țară este acoperită de apă. Aceștia au instalat peste 500.000 de panouri solare pe lacuri artificiale – o performanță surclasată doar de către China. Exemplul lor este urmat acum de companii din Belgia, Austria și Franța.

Capșuni și zmeură crescute sub panouri solare

Unsplash

Un alt proiect implică creșterea de căpșuni și zmeură sub acoperișul unui panou solar. Această metodă are beneficii multiple, ea înlocuind și capacele din plastic folosite în mod tradițional de fermieri. La doi ani de la începerea proiectului, liderii acestuia spun că plantele au nevoie de 25% mai puțină apă, fiind adăpostite de soare. Se economisește astfel apa de necesară pentru irigațiile necesare într-un viitor în care schimbările climatice vor aduce veri mai calde și mai uscate.

„În loc să ne luptăm pentru cine va avea acces la pământ, venim cu soluții pentru a-l folosi în comun”, a spus Carel Kooij, manager de dezvoltare a afacerilor pentru fotovoltaic (PV) la scară largă la filiala olandeză a utilității suedeze Vattenfall.

Exemplul Olandei ar putea fi cheia succesului la nivel global în materie de plasare mai eficientă a surselor regenerabile. Instalarea panourilor solare în parcări auto, pe lacuri comerciale și pășuni ar putea reprezenta un moment de cotitură în eforturile „verzi” din țara noastră. Apariția acestora pe fermele de căpșuni, biserici, gări și aerodromuri dezafectate ar putea fi ceva ce vom vedea aplicat la scară largă și în România.  

spot_img
Latest news
știri