5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie, 2024

S-a stabilit calendarul pentru renunțarea la pesticide

Se urmărește reducerea la jumătate a riscului legat de pesticide până în 2030.

După mai multe dezbateri, legislatorii europeni au convenit în sfârșit asupra unui calendar pentru a vota poziția lor cu privire la planul UE de reducere a consumului de pesticide. Dar acest lucru lasă un acord final asupra dosarului puțin probabil în 2023, așa cum este confirmat de un proiect al priorităților președinției belgiene. Propunerea controversată, dar ambițioasă privind regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR) urmărește să reducă la jumătate utilizarea și riscul pesticidelor până în 2030, așa cum este stabilit în politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork. Dar progresul în dosar nu s-a desfășurat fără probleme, miniștrii agriculturii din UE cerând mai multe informații înainte de a continua, blocând efectiv negocierile. Acum, după săptămâni de schimburi concise între comisiile pentru agricultură și mediu ale Parlamentului European, care împărtășesc competențele în anumite părți ale dosarului, un acord a fost în cele din urmă încheiat marți (15 martie). „Este adevărat că există un acord cu privire la program”, a confirmat pentru EURACTIV biroul europarlamentarului Verzilor Sarah Wiener, care este raportor la dosarul comisiei de mediu.

Dosarul va fi votat în iulie

Conform acordului, dosarul va fi votat acum de comisia pentru agricultură a Parlamentului în iulie și de omologii lor din comisia de mediu în septembrie. Un vot final în plen este apoi depus în mod orientativ în prima sesiune din octombrie la Strasbourg, programată pentru 2-5 octombrie. Cu toate acestea, tensiunile rămân mari între cele două comisii ale Parlamentului, care mențin abordări foarte diferite. După cum se subliniază în proiectul său de raport, comitetul de mediu face eforturi pentru obiective și termene mai ambițioase pentru reducerea pesticidelor la nivelul UE, inclusiv o reducere de 80% pentru cele mai periculoase pesticide, comparativ cu 50% în propunerea Comisiei.

Reducerea pesticidelor trebuie echilibrată

Între timp, comisia pentru agricultură a Parlamentului adoptă o abordare în general mai conservatoare, avertizând că reducerea pesticidelor trebuie echilibrată cu preocupările legate de securitatea alimentară. Mai mult decât atât, Parlamentul rămâne divizat pe liniile de partid, PPE de centru-dreapta ducând o campanie susținută împotriva propunerii SUR. Deoarece pune în pericol securitatea alimentară a UE – un punct infirmat de omologii lor Verzi, care susțin că este imposibil să se asigure alimente pe termen lung. securitate fără o reducere drastică a utilizării și riscului pesticidelor. Pentru a încheia un compromis final, Parlamentul European va trebui să negocieze cu miniștrii UE, care au fost deja acuzați că tărăgănat dosarul după ce au solicitat o nouă evaluare a impactului.

spot_img
Latest news
știri