2.6 C
București
joi, 28 noiembrie, 2024

Concurs de curățenie din Bihor, deturnat de orgoliile politice ale PSD?! 

27 de comune bihorene cu edili din PSD NU vor lua parte la Campionatul Bihorean al Curățeniei

„În prezent, în interiorul Coaliției există tensiuni între PSD și PNL. Înțelegerea dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă privind împărțirea ministerelor a picat, iar liberalii cer respectarea întocmai a protocolului semnat în 2021,” afirmă un articol de pe site-ul Hotnews. Niciunde nu este acest lucru mai vizibil decât în județul Bihor. Acolo, conform sursei citate, membrii organizației județene a PSD sunt foc și pară pe colegii lor din PNL. Ei îî acuză pe aceștia că ar fi deturnat un concurs de curățenie. Mai precis, PNL s-ar folosi din plin de puterea administrativă pe care o deține la Consiliul Județean Bihor. Pentru ce?! Ei bine, pentru a „confisca politic campania de curățenie”, se plâng reprezentanții PSD Bihor. Astfel, primarii social-democrați din Bihor declară public că ”NU” vor participa la Campionatul Bihorean al Curățeniei.

Concurs de curățenie cu miză ecologică uriașă: nu mai puțin de 1700 de tone de deșeuri colectate, în 2021. Premiile, bani investiți înapoi în comunitate

„Campionatul Bihorean al Curățeniei” este organizat de  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT GROUP. Aceasta se află în subordinea Consiliului Județean Bihor. El se desfășoară în toate cele șase zone de operare ale asociației. Localitățile concurează cu alte localități din aceeași zonă în colectarea de deșeuri reciclabile. Anul trecut, fondul total de premiere al concursului a fost de 690.000 de lei. Banii obținuți de primării sunt folosiți pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor. În 2021, Bihorul a adunat, prin intermediul concursului, 1700 de tone de deșeuri.

Sursa foto: Radio Eco Natura

Concursul are ca scop angrenarea tuturor membrilor comunității locale în rezolvarea problemei curățeniei, spun organizatorii

Ecolect Group se ocupă, din toamna anului 2020, de implementarea la nivel județean a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Asociația este formată din toate comunele și orașele din Bihor, plus Consiliul Județean Bihor. ADI Ecolect organizează, anual, două concursuri. Unul dintre acestea este și „Campionatul bihorean al curățeniei.„Ideea centrală a acestui demers este ca întreaga comunitate – administrația publică, biserica, școala, mediul de afaceri, mass-media, organizații neguvernamentale de mediu și cetățenii să participe la rezolvarea problemei curățeniei în județul nostru,” se precizează pe pagina de Facebook a asociației.

Comunele bihorene cu primari PNL și UDMR, campioane la reciclare

În momentul de față, Consiliul Județean Bihor este compus majoritar din reprezentanți ai partidelor politice PNL și UDMR. Ultimele două ediții ale acestui concurs de curățenie au fost câștigate de comune cu edili ai partidelor PNL și UDMR, care au înregistrat rate mari de reciclare. Asta le-a dat de gândit reprezentanților PSD, care au declarat, pe Facebook, că:  “În cursul săptămânii trecute PSD Bihor, prin vocea primarilor săi, a tras un semnal ferm de atenționare a opiniei publice asupra faptului că PNL Bihor a folosit puterea administrativă pe care o deține la Consiliul Județean Bihor pentru a confisca politic campania de curățenie. Curățenia nu are culoare politică, iar cea mai bună mărturie o stau comunele administrate de edilii PSD din Bihor.”

Concursul de curățenie bihorean are tentă „prpagandistă”, susțin membrii PSD Bihor

Concurs de curățenie?! Nuuu… o „Daciadă comunistă,” conform PSD

Reprezentanții PSD au numit concursul o „competiție regizată politic,” și l-au asemănat cu o „defunctă Daciadă comunistă”. În comunicatul lor de presă, reprezentanții PSD precizează că „primarii PSD sprijină orice inițiativă care să facă Bihorul un județ mai curat.” Nu însă și Campionatul Curățeniei, fiindcă acesta, cred ei, acesta a avut o tentă „politică” și „propagandistă.” „Primarii PSD NU vor participa la concursul organizat de Consiliul Județean Bihor pentru a sancționa tenta politică, propagandistică, pe care a avut-o acest concurs până acum”, au spus aceștia. Conform publicației Bihoreanul, nu este prima oară când partidul alege să nu ia parte la concurs. Unii primari PSD au boicotat competiția și anul trecut. 

„Soluția pentru localități bihorene curate nu este organizarea unei competiții regizate politic, ce amintește de defuncta ”Daciadă” comunistă, ci organizarea de acțiuni de ecologizare.” Acțiuni care, spun reprezentanții PSD, se vor desfășura, până vineri, 17 martie 2023,  în 7 localități administrate de primari PSD, respectiv: Ceica, Copăcel, Ineu, Sârbi, Derna, Brusturi și Borod. În momentul de față, Bihorul are 27 de primari PSD. Filiala PSD Bihor a spus că și ceilalți 20 de primari ai săi vor organiza acțiuni de ecologizare. „În perioada următoare, astfel de inițiative vor avea loc în toate localitățile bihorene conduse de edili PSD,” se arată în comunicat. Nu se dau detalii cu privire la aceste posibile viitoare  acțiuni de ecologizare. În cursul zilei de jos, PSD Bihor a postat doar, pe pagina lor de Facebook, afișul de mai jos, fără a atașa vreo explicație suplimentară. Campania descrisă în acesta nu a fost popularizată pe Facebook. Ea adunase, totuși, joi, 16 martie, la ora 17:00, un număr total de șase like-uri.

Sursa foto: PSD Bihor, Facebook

Are mesajul PSD o posibilă tentă populistă?! Sau, este, oare, acțiunea lor demnă de comportamentul unui copil alintat?!

PSD a lansat și un atac la adresa felului în care „conducerea PNL a Consiliului Județean Bihor” intenționează să administreze problema deșeurilor. Ei îi acuză pe reprezentanții PNL că vor să sancționeze oamenii de la sate” în cazul în care nu respectă regulile de colectare a deșeurilor. Metoda PSD de a crește gradul de colectare selectivă este se bazează pe implementarea unor programe educaționale, spun ei.  „Pentru primarii PSD, soluția de creștere a gradului  colectării selective nu este sancționarea oamenilor de la sate, cum propune conducerea PNL a Consiliului Județean Bihor, ci instruirea graduală a acestora pentru a aduna corect deșeurile, inclusiv a elevilor din școli,” a transmis partidul.

Rămâne de văzut care vor fi performanțele măsurabile ale acțiunilor de ecologizare ale PSD Bihor. Deocamdată, cu ce se confruntă Bihorul, în mod concret, este o situație de neimplicare a locuitorilor din nu mai puțin de 27 de localități în acele acțiuni de ecologizare desfășurate la nivel județean. Fiindcă, la urma urmei, acest concurs de curățenie, în sine, este o sumă a unei serii de activități de ecologizare. Adică, exact ceea ce par a se chinui acum primarii PSD Bihor să organizeze. Totul, aparent din cauză că, PÂNĂ ACUM, primarii din PSD nu s-au bucurat, și ei, de premii.

spot_img
Latest news
știri