Reciclarea deșeurilor este în continuare o mare problemă pentru România. Asta pentru că ne și angajăm la niște termene foarte scurte în fața Comisiei Europene. În contextul în care nu putem atinge acele obiective, a spus Cecilia Martin, comisar al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM). „Să nu uităm că, din păcate, în continuare suntem la coada clasamentului. În ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor. Cu un procent de 14%. În condiţiile în care în anul 2025 trebuie să ne asigurăm că 55% din cantitatea de deşeuri generate va fi reciclată. Cineva spunea că este bine să fii în urmă pentru a putea vedea unde sunt alţii. Și ce ai putea să faci să recuperezi. Din păcate, eu cred că nu facem decât mai multe greşeli. Decât să învăţăm din ceea ce au făcut alţii.” A mai spus ea.
”Ne facem de râs”
De altfel comisarul a precizat că prin prisma faptului că nu ne facem bine treaba, ne facem de râs. Mai ales în fața autorităților de la Bruxelles. ”În loc să profităm de termenele lungi pe care ni le-a dat Comisia Europeană. Și să ne facem lecţiile, ne angajăm că noi putem să facem… Ceea ce nu se întâmplă de cele mai multe ori. Dovadă că suntem într-o grămadă de infringementuri pe mediu. Într-o grămadă de infringementuri pe depozitare, în infringement pe poluarea aerului”, a atras atenţia Martin.
”Poluatorul plătește este un principiu ce trebuie respectat”
Comisarul a mai explicat că principiul ”poluatorul plătește” trebuie respectat. Mai ales că amenzile pe mediu au crescut substantial. Iar cea mai mică sancțiune pornește de la 40.000 de lei. ”Trebuie să vă asiguraţi că pe tot parcursul, de la generare până la eliminarea deşeurilor pe care l-aţi produs, circuitul este gestionat în conformitate cu prevederile legale”. A mai spus comisarul de Mediu. În caz contrat cei de la Garda de Mediu ar trebui să aplice sancțiunile conform legii.