Sunt efecte profunde ale schimbărilor climatice asupra sănătății umane, care duc la o serie de impacturi de natură fizică, mintală și socială și este bine cunoscut faptul că temperaturile ridicate contribuie la boli legate de căldură, cum ar fi epuizarea și insolația, afectând în special populațiile vulnerabile. De asemenea, încălzirea temperaturilor facilitează răspândirea transmisiei bolilor, cum ar fi malaria și febra Dengue. Calitatea slabă a aerului rezultată din creșterea incendiilor și poluării, care exacerbează afecțiunile respiratorii și bolile cardiovasculare, conform Hindus Times.
Perturbațiile în producția de alimente și disponibilitatea apei din cauza schimbărilor climatice contribuie la malnutriție, insecuritate alimentară și boli transmise prin apă. Evenimentele legate de climă, cum ar fi dezastrele naturale și strămutarea populațiilor, au implicații semnificative asupra sănătății mintale. Astfel, se ajunge la stres, anxietate și depresie.
Populațiile marginalizate sunt afectate în mod disproporționat, exacerbând inegalitățile existente în materie de sănătate. Prin urmare, abordarea schimbărilor climatice este crucială pentru protejarea sănătății umane, necesitând strategii cuprinzătoare care să atenueze emisiile de gaze cu efect de seră, să îmbunătățească măsurile de adaptare și să acorde prioritate bunăstării comunităților vulnerabile.
Cum îți protejezi sănătatea de efectele schimbărilor climatie
Într-un interviu acordat HT Lifestyle, dr. Aniket Mule, consultant în medicină internă la Spitalele Wockhardt din Mira Road, a declarat:
„Schimbările climatice nu se mai limitează la urșii polari. Nu este o problemă de viitor. Ne pune în pericol sănătatea și bunăstarea așa cum o cunoaștem, iar anumite zone sunt cel mai afectate. Creșterea temperaturii le poate priva oamenilor de 50 până la 58 de ore de somn în fiecare an. În fiecare an, asta echivalează cu pierderea a mai mult de o săptămână de somn. Oamenilor le este mai greu să doarmă pe vreme caldă, mai ales dacă nu au acces la aer mai rece”, a spus el.
„Creșterea temperaturilor și fluctuațiile precipitațiilor pot face locurile mai mult sau mai puțin prietenoase cu vectorii de boli precum țânțarii și căpușele, provocând potențial răspândirea malariei și a bolii Lyme în zone neafectate anterior. Temperaturile mai calde cresc poluarea cu ozon, cunoscută adesea sub numele de smog. Aceasta dăunează căilor respiratorii și agravează astmul și tulburările pulmonare cronice, cum ar fi emfizemul și bronșita. Poluarea cu ozon poate induce, de asemenea, astmul. Temperaturile mai calde fac ca plantele să genereze mai mult polen. Multe persoane alergice raportează că alergiile lor se înrăutățesc și sezonul alergiilor se prelungește”, a mai spus el.
Sfaturi utile pentru a te proteja
Dr. Ravi Gaur, fondator și director la DRG Path Labs din New Delhi și președinte la Unipath Specialty Laboratories din Ahmedabad, a spus:
„Schimbările climatice sunt unul dintre factorii de risc pe care cei mai mulți medici îi iau în considerare atunci când își evaluează pacienții pentru anumite afecțiuni. Schimbarea vremii este un fenomen natural. Corpurile noastre se obișnuiesc cu o anumită climă și tranziție sezonieră. În ultimul timp au existat tulburări ale climei și mediului”, a precizat medicul.
El a mai avertizat că „schimbările vremii provoacă practic sistemul nostru imunitar și musculo-scheletic.
„Temperaturile fluctuante oferă o condiție potrivită pentru ca diferite grupuri de viruși să înflorească. Ei răspândesc răspândesc boli contagioase. Condițiile comune de sănătate care pot fi declanșate de o schimbare bruscă a vremii includ:
- infecții și boli ale tractului respirator superior;
- sinuzită;
- astm;
- bronșită sezonieră;
- diaree;
- dureri musculare;
- dengue;
- malarie;
- Utilizarea AC poate crea o falsă simtul securitatii;”
Medicul mai avertizează că utilizarea aerului condiționat poate crea un fals simț al securiății.
Este recomandabil să rămâneți mai mult în locurile naturale decât în cele artificiale. Trebuie să trăim cât mai aproape de natură. Investește în imunitatea ta în fiecare zi. O imunitate puternică este singura modalitate de a face față condițiilor meteorologice în schimbare. Hidratează-te bine, dormi suficient, meditează, practică tehnici de gestionare a stresului, fă exerciții fizice și să ai o alimentație sănătoasă. Acestea ajută la construirea imunității și ne ține în siguranță de efectele adverse ale schimbărilor climatice”, a spus el.