Green Report a adus în discuție descompunerea a mucurilor de țigară în natură, precizând că acest proces durează aproximativ 12 ani.
Green Report: ”Descompunerea a mucurilor de țigară eliberează substanțele chimice nocive care poluează și afectează echilibrul ecologic”
Pentru a combate această formă de poluare, în perioada 22-24 iunie și 29-30 iunie, voluntarii de la ”Colorăm Zâmbete” s-au implicat într-o acțiune de ecologizare, cu un obiectiv mai puțin întâlnit în România.
Toate mucurile de țigară colectate au fost expuse în urne amplasate la intrarea în centrul comercial Vulcan Value Centre, astfel încât progresul campaniei să poată fi urmărit în timp real.
În cadrul campaniei, voluntarii din Sectorul 5 al Capitalei au organizat acțiuni de curățenie în zonele aglomerate și locuri publice, încurajând participarea comunității în lupta împotriva acestei forme de poluare.
Descompunerea mucurilor de țigară în natură reprezintă o problemă majoră de mediu, având în vedere cantitatea uriașă de chiștoace aruncate în natură
Biodegradare îndelungată: Mucurile de țigară sunt considerate deșeuri nebiodegradabile din cauza acetatului de celuloză din filtru, care se descompune foarte încet.
Poluarea solului și a apei: Mucurile de țigară aruncate pe sol sau în apele de suprafață și subterane poluează mediul și reprezintă o amenințare pentru fauna și flora din ecosistemele acvatice și terestre. Substanțele chimice nocive din filtru, precum nicotina, arsura de țigară și alte substanțe chimice, se pot dizolva în apă, afectând calitatea acesteia și având un impact negativ asupra vieții acvatice.
Pericole pentru animale: Mucurile de țigară reprezintă un pericol pentru animalele sălbatice care ingerează aceste deșeuri. Înghițirea lor poate cauza daune sau blocaje în sistemul digestiv și pot duce la intoxicații severe sau chiar la moartea necuvântătoarelor.
Incendii de vegetație: Aruncarea mucurilor de țigară aprinse poate provoca incendii de vegetație, mai ales în zone uscate și în perioade de secetă.
Impact asupra sănătății umane: Descompunerea lentă chiștoacelor și eliberarea treptată a substanțelor chimice toxice pot duce la o acumulare a acestora în mediul înconjurător, inclusiv în aerul pe care îl respirăm. Inhalarea substanțelor chimice emise de mucuri poate afecta sănătatea respiratorie și poate fi asociată cu riscul de apariție a unor boli respiratorii și cardiovasculare.