16.5 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Un vierme străvechi a fost reînviat după 46.000 de ani | VIDEO

În permafrostul siberian a fost găsit un vierme străvechi ce a fost readus la viață după o perioadă de 46.000 de ani.

Un vierme a fost reînviat după ce a stat 46.000 de ani înghețat în permafrostul siberian, scrie IFL Science.

Animalele au stat înghețate de la sfârșitul Pleistocenului. Perioada e cuprinsă între aproximativ 45.839 și 47.769 de ani, conform studiului cu radiocarbon.

Viermii descoperiți aparțin unei specii necunoscute anterior științei, numită Panagrolaimus kolymaensis.

Nematozii, numiți și viermi rotunzi, sunt unele dintre puținele organisme capabile să supraviețuiască în astfel de medii extreme pentru perioade prelungite de timp. Ei intră într-o stare asemănătoare limboului numită „criptobioză”. Astfel, toate procesele metabolice măsurabile se opresc până când condițiile de mediu se îmbunătățesc. În 2018, nematozii au reînviat după ce au stat înghețați 42.000 de ani.

Alte organisme capabile de o astfel de performanță sunt tardigradele și rotiferele. Într-un exemplu deosebit de uimitor al fenomenului, un spor bacterian a fost găsit anterior păstrat în chihlimbar între 25 și 40 de milioane de ani.

Virme străvechi readus la viață după 46.000 de ani

În noul studiu, specia P. kolymaensis a fost recuperată de la 40 de metri adâncime în permafrost. Locul descoperirii e pe malul râului Kolyma din nord-estul Siberiei. Solul înghețat din aceste părți găzduiește o mulțime de descoperiri. S-a găsit inclusiv ADN arhaic și viruși, dar și un urs conservat în întregime.

Analiza cu radiocarbon a materialului vegetal din probele de permafrost le-a plasat în Pleistocenul târziu. În plus, analizele genomice ale nematodelor le-au identificat ca fiind o specie necunoscută anterior.

Cercetătorii au reprodus viermii în 100 de generații și au comparat genomul lor cu una dintre rudele lor existente, Caenorhabditis elegans, identificând gene comune implicate în criptobioză.

Acest lucru, speră ei, ar putea duce la o mai bună înțelegere a mecanismelor care stau la baza acestei stări misterioase, care ar putea duce în cele din urmă la noi metode pentru stocarea pe termen lung a celulelor și țesuturilor. De asemenea, sunt curioși dacă există o limită superioară pentru cât timp nematozii pot rămâne în stare criptobiotică.

„Aceste descoperiri au implicații pentru înțelegerea noastră a proceselor evolutive. Perioada unei generații poate fi prelungită de la câteva zile la milenii”, concluzionează autorii.

spot_img
Latest news
știri