14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

O nouă specie de pasăre a fost descoperită în România | FOTO

Specialiştii din cadrul Rezervaţiei ”Dunele Marine de la Agigea” şi Agigea Bird Observatory au identificat o nouă specie de pasăre pentru România.

O nouă specie de pasăre a fost descoperită de specialiștii de la Rezervația „Dunele Marine de la Agigea“ şi Agigea Bird Observatory. Cele două organisme care aparțin Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ au făcut anunțul, conform Agerpres.

Emanuel Ştefan Baltag, cercetător științific, spune că această pasăre se numeşte Frunzăriţă balcanică (Hippolais olivetorum). Ea cuibăreşte în Peninsula Balcanică şi Turcia, iar toamna migrează spre Africa sub-Sahariană unde își petrece iarna.

În ceea ce privește dimensiunile frunzăriței balcanice, ea are 16-18 cm. Chiar și așa, este cea mai mare din grupul frunzărițelor europene.

„Este o specie dinamică, de culoare gri, cu partea ventrală de culoare alb, alb-murdar. Se hrăneşte cu insecte pe care le prinde în coronamentul arborilor şi al tufişurilor. Prezenţa acestei specii pe teritoriul României nu a fost atestată până în prezent. Acest lucru ne determină să afirmăm că fauna României a devenit acum mai bogată cu o specie de pasăre.

Această descoperire sugerează, încă o dată, necesitatea existenţei şi păstrării intacte a zonelor protejate în România. Acestea adăpostesc cu siguranţă multe specii de păsări, atât în perioadele de cuibărit, cât şi pe parcursul migraţiei sau pe durata sezonului de iarnă.

Studiile au demonstrat că sănătatea şi stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai ridicate cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare şi mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaştem cât mai bine speciile cu care împărţim planeta şi relaţiile dintre acestea”, a spus Emanuel Ştefan Baltag.

O nouă specie de pasăre a fost descoperită în România

Cercetătorul susține că Dunele Marine de la Agigea își dovedesc încă o dată adevărata oază de biodiversitate pe care o oferă. Prin conservarea zonelor verzi, natura își poate continua ciclul firesc, iar speciile pot găsi un refugiu.

Rezervaţia „Dunele Marine de la Agigea“ poate fi vizitată zilnic, între orele 08.00 și 18.00. Aria naturală protejată se află în incinta Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea“.

Din aprilie 2022, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ derulează proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea şi a ariei naturale protejate de interes naţional Dunele Marine de la Agigea”, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

Situația din aria naturală protejată depinde în totalitate de punere imediată în aplicare a regulilor de conservare. De-a lungul timpului, situl a fost afectat de mai multe lucrări de infrastructură, precum Portul Constanța.

Proiectul are în vedere și o strategie pentru educarea publicului larg, mai ales că este situat în zona centrală a stațiunilor turistice. Se dorește realizarea unui punct de informare cu privire la structura, funcţionarea şi importanţa ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.

spot_img
Latest news
știri