7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

98% dintre europeni respiră aer extrem de toxic. Care e cea mai poluată țară

Cea mai mare parte a europenilor respiră un aer extrem de toxic, a constatat o analiză The Guardian.

Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică”. Aproape toată lumea de pe continent trăiește în zone cu niveluri de aer extrem de toxic, a constatat o investigație a The Guardian.

Analiza colectării datelor a folosit o metodologie de ultimă oră, inclusiv imagini detaliate din satelit. În plus, s-au făcut măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol. Acestea au arătat o imagine îngrozitoare a toxicității aerului. 98% dintre trăiesc în zone cu poluare cu particule fine foarte dăunătoare, care depășesc limitele admise. Aproape două treimi trăiesc în zone în care calitatea aerului este mai mult decât dublă față de recomandările OMS.

Cea mai afectată țară din Europa este Macedonia de Nord. Aproape două treimi dintre oamenii din toată țara trăiesc în zone cu de patru ori mai mult decât recomandările OMS pentru PM2,5, în timp ce s-a constatat că patru zone au o poluare a aerului de aproape șase ori mai mare, inclusiv în Skopje.

Europa de Est stă semnificativ mai rău decât Europa de Vest, cu excepția Italiei. Mai mult de o treime dintre cei care locuiesc în Valea Po și în zonele învecinate din nordul țării respiră aer de patru ori mai poluant decât recomandările OMS.

„Aceasta este o criză gravă de sănătate publică”, a spus Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Utrecht. El a condus echipa de cercetători de pe tot continentul care a compilat datele.

„Ceea ce vedem destul de clar este că aproape toată lumea din Europa respiră aer nesănătos”, a mai spus acesta.

98% dintre europeni respiră aer extrem de toxic

  • Aproape toți rezidenții din Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria respiră un aer de două ori mai toxic decât recomandările OMS.
  • Mai mult de jumătate din populația Macedoniei de Nord și a Serbiei respiră un aer de patru ori mai toxic decât recomandările.
  • În Germania, 2/3 respiră un aer de două ori mai toxic decât recomandările OMS. În Spania, această cifră este de 49%, iar în Franța este de 37%.
  • În Marea Britanie, situația este asemănătoare cu cea din Germania.
  • Aproape 30 de milioane de europeni trăiesc în zone cu concentrații mici de particule. Acestea sunt de cel puțin patru ori mai mari decât recomandările OMS.
  • În Suedia, dimpotrivă, nu există nicio zonă în care PM2,5 să atingă mai mult de două ori cifra OMS. Și unele zone din nordul Scoției sunt printre puținele din Europa care se încadrează sub aceasta.

Traficul, industria, încălzirea locuinței și agricultura sunt principalele surse de PM2,5. Impactul este adesea resimțit în mod disproporționat de către cele mai sărace comunități.

Poluarea aerului a devenit o problemă cheie în Europa. UE este sub presiune pentru a face mai mult pentru a aborda criza în creștere a sănătății publice. Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat adoptarea recomandărilor OMS privind PM2,5 până în 2035. Legea, care trebuie încă finalizată în negocierile cu consiliul, ar stabili o limită obligatorie din punct de vedere legal pentru concentrațiile anuale de PM2,5 de 5µg/m3, de la 25 µg/m3 astăzi.

Un studiu recent a constatat că poluarea aerului este responsabilă pentru 1 milion de decese la naștere pe an. Un alt milion de tineri care trăiesc în orașe au deja miliarde de particule toxice de poluare a aerului în inimă.

spot_img
Latest news
știri