20.5 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

Apar plicurile de ceai ecologice, solubile în apă, fără riscul microplasticului

Plicurile de ceai ecologice, o nouă soluție în lupta cu microplasticul.

Cercetătorii turci au dezvoltat plicuri de ceai de plante comestibile fără risc de microplastic. Ceaiurile din plante obținute din coji de fructe și legume se vor dizolva în apă. Același lucru se va întâmpla și cu săculeții în care se vor afla, conform Turkiyenewspaper.

Proiectul este susținut de Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Türkiye (TUBITAK). Acesta este format din cadre universitare de la Universitatea Sivas Cumhuriyet.

Conf. univ. Prof. Dr. Emre Hastaoglu, împreună cu asistentul de cercetare Sefahat Tasci, studentul absolvent Beyza Nur İlhan Akyel și studentul Busra Kocaman spun că proiectul va aduce „zero deșeuri” în sectorul alimentar.

Plicuri de ceai ecologice

Hastaoglu a subliniat că produsul obținut dintr-un material a cărui înveliș este comestibil și se dizolvă în apă fierbinte elimină efectele negative ale microplasticului.

„Am dezvoltat un astfel de proiect pentru a reduce poluarea mediului cauzată de cojile de legume și fructe. În același timp, reducem utilizarea microplasticelor în pungile în care se folosesc ceaiurile din plante”, a subliniat Hastaoglu.

Microplasticele reprezintă o problemă deosebit de gravă atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea oamenilor. Particulele extrem de mici, cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri, s-au răspândit în ultimii ani în mediul înconjurător. Originea acestora este diversă, de la dezintegrarea plasticelor mai mari, fragmentarea plasticelor în mediul acvatic, produse cosmetice ce conțin microplastice, și până la haine sintetice și ambalaje din plastic.

Impactul asupra mediului este uriaș. deoarece microplasticele pot ajunge în ecosistemele cele mai sălbatice, punând în pericol biodiversitatea. Viețuitoarele ajung să ingereze aceste particule, iar în final se confruntă cu boli necunoscute până în prezent, precum plasticoza.

spot_img
Latest news
știri