10.5 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

VIDEO | A murit și al doilea om care a primit inimă de porc

A murit al doilea pacient din lume căruia i-a fost transplantată o inimă de porc.

A doua persoană care a primit o inimă de porc a murit. Decesul a survenit la aproape șase săptămâni după transplant, au anunțat medicii din Maryland, conform NBCNews.

Lawrence Faucette, în vârstă de 58 de ani, se afla pe moarte din cauza insuficienței cardiace. El nu a fost eligibil pentru un transplant de inimă normal. Astfel, a primit inima de porc modificată genetic pe 20 septembrie.

Potrivit Școlii de Medicină a Universității din Maryland, inima părea sănătoasă în prima lună. Ulterior, aceasta a început să dea semne de respingere față de organism. În ultimele zile, acestea s-au acutizat, iar Faucette a murit.

Într-o declarație publicată de spital, soția lui Faucette, Ann, a spus că soțul ei „știa că timpul lui cu noi este scurt și aceasta era ultima lui șansă de a mai prelungi puțin viața. Nu și-a imaginat niciodată că va supraviețui atâta timp.”

Echipa din Maryland a efectuat anul trecut primul transplant de inimă din lume de la un porc modificat genetic. Și acea persoană a murit la scurt timp. David Bennett, pacientul de la acea vreme, a supraviețuit 2 luni după transplant. Apoi, inima a cedat din motive care nu au fost clare în totalitate. Ulterior au fost găsite semne ale unui virus de porc în interiorul organului. Lecțiile din primul experiment au condus la schimbări, inclusiv la o mai bună testare a virusului, înainte de a doua încercare.

„Ultima dorință a lui Faucette a fost ca noi să profităm la maximum de ceea ce am învățat din experiența noastră”, a declarat Dr. Bartley Griffith, chirurgul care a condus transplantul la Centrul Medical al Universității din Maryland, într-un comunicat.

A murit și al doilea om cătruia i-a fost transplantată o inimă de porc

Încercările de transplant de organe de la animal la om – numite xenotransplant – au eșuat de zeci de ani. Principala cauză este că sistemul imunitar al oamenilor distruge imediat țesutul străin. Acum, cercetătorii încearcă să folosească porci modificați genetic pentru a face organele mai asemănătoare cu cele ale oamenilor.

Lui Faucette i s-a refuzat transplantul de inimă de om din cauza altor probleme de sănătate. El nu avea alte opțiuni, însă își dorea să mai petreacă timp alături de familia lui.

La mijlocul lunii octombrie, spitalul a spus că Faucette a reușit să stea. A fost publicat un videoclip care îl arăta făcând kinetoterapie pentru a-și recăpăta forța necesară și a reuși să meargă.

Dr. Muhammad Mohiuddin, șeful de xenotransplant cardiac, a spus că echipa va analiza ceea ce s-a întâmplat cu inima în timp ce continuă să studieze organele de porc.

Mulți oameni de știință speră că xenotransplantele ar putea compensa într-o zi deficitul imens de donări de organe umane. Peste 100.000 de oameni sunt pe lista pentru un transplant în SUA, majoritatea așteptând pentru rinichi. Mulți, însă, riscă să moară așteptând.

spot_img
Latest news
știri