10.8 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

Combustibil ecologic pentru avioane făcut din grăsime de porc. Experții trag un semnal de alarmă

Se pune problema pentru folosirea de grăsime de porc, dar și de grăsime a altor animale, pentru a face combustibil mai ecologic pentru avioane, conform BBC. Cu toate acestea, experții trag un semnal de alarmă.

Grăsimile animale sunt considerate deșeuri. Astfel, combustibilul de aviație realizat din acestea are o amprentă de carbon mult mai mică.

În plus, cererea de combustibil obținut din subproduse de origine animală este de așteptat să se tripleze până în 2030.

Cu toate acestea, experții se tem că deficitul va forța alte industrii să folosească mai mult ulei de palmier. Acesta este un generator imens de emisii de carbon.

Grăsime de porc, alternativă la kerosen

În ultimii ani, companiile aeriene au fost sub presiune pentru a-și controla emisiile uriașe de carbon. Acestea provin în principal din arderea kerosenului pe bază de fosile în motoarele de avioane.

Studiul realizat de Transport & Environment subliniază că pur și simplu nu sunt suficiente animale sacrificate în fiecare an pentru a satisface cererea în creștere a companiilor aeriene de grăsimi animale.

„Nu există o ofertă nesfârșită de animale sau grăsime animală”, a spus Matt Finch de la Transport & Environment.

„Așa că, dacă puneți o sursă de cerere suplimentară masivă de oriunde din aviație, în acest caz, industriile în care se utilizează în prezent grăsimea, vor trebui să caute alternative. Și acea alternativă este uleiul de palmier. Așa că aviația, indirect, va fi responsabilă pentru creșterea cantității de ulei de palmier atras prin sistemele europene”, a mai spus el.

Utilizarea crescută a uleiului de palmier este legată de creșterea emisiilor, deoarece pădurile mai bătrâne, care stochează cantități mari de carbon, sunt defrișate pentru plantații noi.

Grăsimea animală se utilizează de mai mult timp

E o surpriză pentru mulți faptul că grăsimile animale sunt utilizate drept combustibil. Totuși, de secole, seul și untura au fost folosite pentru a face lumânări, săpunuri și produse cosmetice. În Europa, combustibilul obținut din animale moarte a crescut de 40 de ori din 2006, potrivit noii cercetări.

O mare parte din acest material este folosit în mașini și camioane ca biodiesel. Acesta este clasificat drept combustibil durabil și, ca atare, are o amprentă de carbon mult mai mică conform reglementărilor. Guvernele din UE și din Marea Britanie sunt acum dornice să folosească această sursă de energie pentru a face transportul aerian mai ecologic.

Latest news
știri