10.5 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

Apa îmbuteliată conține până la 240.000 de bucăți de nanoplastic pe litru

Cercetătorii și-au redus consumul de apă îmbuteliată după descoperirea șocantă a unui sfert de milion de bucăți minuscule de plastic pe litru.

Apa îmbuteliată conține aproape un sfert de milion de bucăți de nanoplastic pe litru, conform unei cercetări citate de Euronews.

Acestea au fost detectate și clasificate pentru prima dată cu ajutorul unui microscop cu lasere duble. Studiul a fost efectuat de cercetătorii de la universitățile americane Columbia și Rutgers.

Analizând câte cinci mostre din fiecare dintre cele trei mărci comune de apă îmbuteliată, oamenii de știință au descoperit că nivelurile de particule au variat între 110.000 și 400.000 pe litru. În medie, acestea au fost de 240.000, conform unui studiu din Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nanoplasticele sunt particule care au o dimensiune mai mică de un micron. 10.000 de microni formează un centimetru.

Studiile anterioare au analizat microplasticele puțin mai mari. Acestea variază de la cei 5 milimetri până la un micron. Studiul a constatat că în apa îmbuteliată au fost descoperite de aproximativ 10 până la 100 de ori mai multe nanoplastice decât microplastice.

O mare parte din plastic pare să provină din sticlă însăși și din filtrul cu membrană cu osmoză inversă. Acesta este folosit pentru a ține departe alți contaminanți, potrivit chimistului Naixin Qian.

Apa îmbuteliată conține nanoplastic. Cât de periculoase sunt particulele

Cercetătorii încă nu pot răspunde la marea întrebare: sunt nanoplasticele dăunătoare sănătății?

„Nu știm dacă sunt periculoase sau cât de periculoase”, a spus coautorul studiului Phoebe Stapleton, toxicolog la Rutgers. „Știm că intră în țesuturile [de mamifere, inclusiv de oameni]. Cercetările actuale analizează ceea ce fac ei în celule.”, a adăugat ea.

Asociația internațională a apei îmbuteliate a declarat:

„În prezent, există atât o lipsă de metode [de măsurare] standardizate, cât și un consens științific cu privire la impactul potențial asupra sănătății al particulelor nano și microplastice. Prin urmare, rapoartele din mass-media despre aceste particule din apa potabilă nu fac altceva decât să sperie consumatorii.”, a transmis asociația.

Consiliul American de Chimie, care reprezintă producătorii de materiale plastice, a refuzat să comenteze rezultatul studiului.

Toți cei patru co-autori ai studiului au spus că au redus consumul de apă îmbuteliată după ce au obținut aceste informații.

Facem precizarea că studiul s-a desfășurat pe apă îmbuteliată în SUA, însă acest lucru nu înseamnă că apa îmbuteliată în Europa sau România ar putea conține mai mult sau mai puțin nanoplastic.

spot_img
Latest news
știri