1.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Franța interzice temporar pescuitul în Golful Biscaya, pentru a proteja delfinii

Franța a anunțat o interdicție temporară a pescuitului comercial din Golful Biscaya, pentru a proteja delfinii, scrie BBC.

Interdicția va fi valabilă între 22 ianuarie 2024 și 20 debruarie 2024. Toate zonele de pescuit de pe coasta atlantică a Franței vor fi afectate.

Experții marini francezi CIEM estimează că aproximativ 9.000 de delfini mor în golf în fiecare an. Aceștia sunt prinși accidental în unelte de pescuit.

Pescarii locali spun că interdicția este „absurdă”. Ei se tem să nu piardă bani, însă guvernul le-a promis despăgubiri.

Anul trecut, cea mai înaltă instanță administrativă a țării, Consiliul de Stat, a dispus această mișcare, după ce ecologistii au cerut o mai bună protecție a mamiferelor marine.

Interdicția, care durează aproximativ o lună, este prima de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit agenției de presă AFP. Pescuitul va înceta aproape în întregime pe durata interdicției. Zona în care nu se va pescuit se întinde între Finistere (Bretania) până la granița cu Spania.

Sursă – Unsplash

Franța interzice temporar pescuitul în Golful Biscaya

Christophe Béchu, ministrul Mediului, a declarat pentru TF1 TV că până la 75% din pierderi vor fi acoperite și plătite „cât mai repede posibil”.

Pescarul Raymond Millet, din La Rochelle, pe coasta de vest, spune că vasele lungi de 9 până la 11 m „nu sunt genul de bărci care pescuiesc delfini”.

„Este absurd să oprești afaceri ca acesta pentru o lună”, a spus el.

Alții spun că despăgubirile promise de oficiali sunt insuficiente. De cealaltă parte, organismul francez al industriei pescuitului CNPMEM a denunțat „ONG-urile extremiste” și a susținut că mamiferele marine „nu sunt pe cale de dispariție”.

Ecologiștii spun că animalele se pot agăța înle plase, frânghii și fire de pe navele de pescuit. Speciile mai mici mor adesea imediat, spune Comisia Internațională de Vânătoare a Balenelor. Ele nu reușesc să iasă la suprafață pentru a respira.

Cele mari, însă, pot ajunge să remorcheze după ele frânghii, geamanduri sau diferite plase timp de mulți ani.

Philippe Garcia, șeful grupului de conservare marine Défense des Milieux Aquatiques, a spus că pescarii ar trebui să respecte interdicția.

spot_img
Latest news
știri