25.7 C
București
luni, 23 septembrie, 2024

Catastrofă ecologică în Bosnia și Herțegovina. Într-un lac de vis cu apă turcoaz au fost deversate deșeuri industriale și fecale | VIDEO

Un lac din Bosnia și Herțegovina este grav afectat de deversările de fosfați și nitrați.

Lacul Jablanica din Bosnia și Herțegovina, cunoscut pentru apele sale turcoaz, este afectat de poluare. Acest lucru reiese dintr-o postare de pe pagina de Facebook Zeleni Neretva Konjic.

Potrivit informațiilor, lacul a mai fost poluat în ultimii ani, dar niciodată la o asemenea scară. Analiza probelor de apă din lac a constatat că a existat o înflorire masivă de alge. Aceasta este o consecință directă a poluării pe termen lung.

Se pare că estevorba despre eliberarea masivă de fosfați și nitrați, în special din zona industrială. De asemenea, există deversări de ape municipale (fecale) și scurgeri de la plantațiile agricole tratate cu îngrășăminte artificiale.

Fosfații și nitrații sunt principala hrană pentru vegetație. Drept urmare, conținutul excesiv al acestora, cumulat cu creșterea temperaturii, a dus la apariția unor înfloriri masive de alge.

Lacul din Bosnia și Herțegovina a mai fost poluat de-a lungul timpului

Ulterior, alegele consumă oxigenul din apă. Acest lucru pune în pericol direct fauna fie din zonă, în special microoraganismele și puieții de pești. Sunt, de asemenea, afectate și alte specii care trăiesc în apă.

Grupurile de protecție a mediului fac apel la public să exercite presiune asupra autorităților în vederea reducerii poluării de pe lacul Jublanica. La incidentele precedente, analizele probelor de apă au fost făcute publice, însă nu s-a spus și ce anume a provocat poluarea.

Reamintim că la începutul anului 2023, râul Drina din Bosnia și Herțegovina a fost poluat masiv de deșeurile provenite din gropile de gunoi prost reglementate.

spot_img
Latest news
știri