18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Impactul economic produs de schimbările climatice va fi de 6 ori mai grav decât se credea

Impactul produs de schimbările climatice asupra economiei ar putea fi de șase ori mai mare decât se credea.

Schimbările climatice provoacă pagube economice de șase ori mai grave decât se credea anterior. Încălzirea globală ar urma să modifice într-un ritm compatibil cu nivelul pierderilor financiare ale unui război permanent continuu, potrivit noilor cercetări citatea de The Guardian.

O creștere cu 1°C a temperaturii globale duce la o scădere cu 12% a produsului intern brut (PIB) mondial. Această estimare constată urmări mult mai grave decât cele din analizele anterioare. Lumea s-a încălzit deja cu mai mult de 1°C încă din vremurile preindustriale.

Acum, mulți cercetători estimează că până la sfârșitul acestui secol va avea loc o creștere de 3°C din cauza arderii continue a combustibililor fosili.

O creștere a temperaturii cu 3°C va provoca „scăderi abrupte ale producției, capitalului și consumului care depășesc 50% până în 2100”, se arată în noua cercetare. Această pierdere economică este atât de gravă încât este „comparabilă cu pagubele economice cauzate de lupta internă și permanentă a unui război, se mai precizează în lucrare.

„Va avea loc încă o creștere economică. Totuși, până la sfârșitul secolului oamenii ar putea fi cu 50% mai săraci decât ar fi fost dacă nu ar fi fost schimbările climatice”, a spus Adrien Bilal, economist la Harvard.

„Cred că toată lumea și-ar putea imagina ce ar face cu un venit de două ori mai mare decât acum. Ar schimba viețile oamenilor”, a continuat el.

Schimbările climatice, impact grav asupra economiei

Bilal a spus că puterea de cumpărare ar fi fost în prezent cu 37% mai mare dacă nu exista încălzirea globală din ultimii 50 de ani. Pierderile vor continua în spirală dacă actuala criză climatică se va continua.

„Comparația cu războiul este doar în termeni de consum și PIB”, a spus Bilal. „Comparația poate părea șocantă, dar în ceea ce privește PIB-ul există o analogie acolo. Este un gând îngrijorător.”, a mai precizat el.

Lucrarea a constatat că impactul economic al crizei climatice va fi surprinzător de uniform în întreaga lume. Chiar și cu reduceri puternice ale emisiilor, schimbările climatice vor suporta un cost economic mare, se arată în lucrare.

spot_img
Latest news
știri