18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Râurile din Alaska au devenit portocalii, din cauza schimbărilor climatice | FOTO

Din cauza schimbărilor climatice, râurile și pârâurile din Alaska au început să devină portocalii.

Zeci de râuri și pârâuri din Alaska au început să devină portocalii în ultima perioad. Cauza e reprezentată în principal de dezghețul permafrostului, potrivit The Guardian.

În Arctica, încălzirea este cea mai rapidă de pe glob, potrivit mai multor studii. Pe măsură ce pământul înghețat se topește, din el sunt eliberate minerale care încep să se scurgă.

„Este un impact neprevăzut al schimbărilor climatice. Îl vedem în unele dintre cele mai curate râuri din țara noastră”, a spus Brett Poulin, autorul studiului și profesor asistent de toxicologie de mediu la Universitatea din California Davis.

Mineralele cândva înghețate sunt expuse la oxigen din cauza încălzirii. Aciditata apei crește și dizolvă metale precum zincul, cuprul, cadmiul și fierul. Acesta din urmă dă cursurilor de apă o culoare portocalie, aparent ruginită. Studiul evidențiază degradarea potențială a apei potabile și riscul pentru pescuitul din Arctica.

„Atunci când se varsă în alt râu, metalele pot avea un efect și mai are asupra sănătății acvatice”, a spus Poulin.

Râurile din Alaska au devenit portocalii, din cauza schimbărilor climatice

Fenomenul a fost observat pentru prima dată în 2018. Cercetătorii au observat aspectul portocaliu lăptos al râurilor din nordul Alaska Brooks Range.

În decursul unui an, într-un afluent al râului Akillik din parcul național Kobuk Valley au dispărut complet două specii de pești locali: dolly varden și slimy sculpin.

„Datele noastre sugerează că atunci când râul a devenit portocaliu, a apărut o scădere semnificativă a macronevertebratelor și a biofilmului pe fundul pârâului, care este în esență baza rețelei trofice”, a spus Poulin despre fenomenul de rugină. „S-ar putea schimba locul în care peștii vor putea trăi”, a adăugat el.

Rugina este sezonieră și apare de obicei vara, în iulie și august, când solul este cel mai mult dezghețat. Cercetătorii de la National Park Service, US Geological Survey și University of California Davis doresc acum să înțeleagă mai bine implicațiile pe termen lung ale schimbării chimiei apei în locurile cu permafrost continuu. Aceste locuri includ regiuni arctice precum Alaska, Canada, Rusia și părți din peninsula scandinavă.

„Este o zonă care se încălzește de cel puțin două până la trei ori mai repede decât restul planetei”, a spus cercetătorul Scott Zolkos. „Deci ne putem aștepta ca aceste tipuri de efecte să continue”, a adăugat el.

spot_img
Latest news
știri