4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

A apărut untul fabricat din CO2. Bill Gates spune că are un gust adevărat

O companie sponsorizată de miliardarul Bill Gatesc a reușit să producă unt din aer.

Un start-up face literalmente unt din aer. Folosind o tehnică biochimică, compania dezvoltă modalități de a face grăsimi din dioxidul de carbon preluat din aer și hidrogen din apă. Așa a apărut untul care nu are nevoie de alimente, plante sau terenuri agricole, potrivit IFL Science.

Compania care a realizat produsul se numește Savor. Aceasta se află sub umbrela Orca Sciences, care a fost sponsorizată de Bill Gates.

Scopul din spatele inițiativei este de a reduce cantitatea de emisii de gase cu efect de seră din agricultură. Acestea reprezintă până la 8,5% din emisiile globale.

„Procesul nu eliberează gaze cu efect de seră și nu folosește terenuri agricole. De asemenea, folosește de 1.000 de ori mai puțină apă decât agricultura tradițională”, a explicat Bill Gates.

Potrivit miliardarului, untul produs de Savor are un gust adevărat.

„Cel mai important, are un gust foarte bun – ca cel real. Din punct de vedere chimic (n.r. untul acesta) este (n.r. adevărat), a adăugat Gates.

„Nu îmi venea să cred că nu mănânc unt adevărat”, a spus el.

A apărut untul fabricat din CO2

Grăsimile sunt realizate din lanțuri variate de atomi de carbon și hidrogen. Acestea sunt obținute din apă și aer. Prin intermediul unor procese biochimice sunt transformate în grăsimi care sunt, din punct de vedere molecular, identice cu cele găsite la animale și plante.

Pe lângă modelarea grăsimilor precum cele din carne, unt și lapte, Savor caută, de asemenea, să abordeze problema uleiului de palmier, cea mai consumată grăsime vegetală din lume, care are un impact puternic asupra mediului.

Împreună cu oamenii de știință de la Universitatea din California – Irvine, Orca Science a publicat anul trecut o lucrare în revista Nature Sustainability în care explică viziunea lor despre câte grăsimi alimentare ar putea fi sintetizate artificial.

Ei au arătat că grăsimile animale crescute în fermă creează aproximativ 1 până la 3 grame de dioxid de carbon la o mie de calorii. Compania poate produce aceeași cantitate de grăsimi în laborator cu mai puțin de un gram de emisii echivalente.

spot_img
Latest news
știri