4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Rechinii de pe coasta Braziliei au fost testați pozitiv pentru cocaină. Cum s-ar fi realizat contaminarea?

Fenomen îngrijorător pe coasta Braziliei, unde mai multe exemplare de rechin au fost testate pozitiv pentru cocaină.

Rechinii de pe coasta Braziliei au fost testați pozitiv pentru cocaină, spun oamenii de știință citați de BBC.

Biologii marini au testat 13 rechini brazilieni cu nas ascuțit luați de pe țărmurile de lângă Rio de Janeiro. Ei au descoperit niveluri ridicate de cocaină în mușchii și ficatul animalelor marine.

Concentrațiile au fost de 100 de ori mai mari decât cele raportate anterior pentru alte specii acvatice.

Cercetarea a fost realizată de Fundația Oswaldo Cruz. Este primul studiu care a descoperit prezența cocainei în rechini.

Rechinii de pe coasta Braziliei au fost testați pozitiv pentru cocaină

Potrivit experților, cocaina ajunge în oceane prin laboratoarele ilegale în care se fabrică drogul sau prin excrementele consumatorilor de droguri.

De asemenea, pachetele de cocaină pierdute sau aruncate de traficanți în mare ar putea fi o sursă. Cu toate acestea, cercetătorii spun că este mai puțin probabilă această ipoteză.

Sara Novais, ecotoxicolog marin la Centrul de Științe Marine și de Mediu al Universității Politehnice din Leiria, a declarat pentru revista Science că descoperirile sunt „foarte importante și potențial îngrijorătoare”.

Toate femelele din studiu au fost gestante, dar consecințele expunerii la cocaină pentru fetuși sunt necunoscute, spun experții.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă cocaina schimbă comportamentul rechinilor. Cu toate acestea, cercetările anterioare au arătat că medicamentele ar putea avea asupra animalelor efecte similare precum asupra oamenilor.

Anul trecut, compuși chimici, inclusiv benzoilecgonina, care este produsă de ficat după consumul de cocaină, au fost găsiți în probe de apă de mare colectate în largul coastei de sud a Angliei.

spot_img
Latest news
știri