23 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Orașul în care s-a scos asfaltul și care le-a redat cetățenilor spațiul destinat până de curând mașinilor | VIDEO

Orașul Barcelona începe să devină cu adevărat verde, după ce spațiul destinat până de curând autovehiculelor a început să fie redat cetățenilor.

Dacă nu ți-ai dat deja seama, este vorba de Barcelona. Orașul le redă cetățenilor spațiul destinat până de curând mașinilor, în timp ce asfaltul e scos și înlocuit cu spații verzi, potrivit DW Environment.

Vehiculele sunt de-a dreptul forțate să nu mai acceseze zona centrală, viteza maximă admisă fiind de 10 kilometri pe oră. Acum, spațiul a fost ocupat de pietoni și bicicliști.

De asemenea, orașul renunță la asfaltul de pe șosele. În locul acestuia sunt plantați copaci și sunt amenajate zone verzi. În zona centrală apar tot mai multe așa-numite coridoare verzi. Există mai puține parcări, dar spațiu mai mult pentru pietoni, biciclete și copaci.

Între timp, rețeaua de transport public este în extindere, pentru a facilita transportul celor care vor să meargă pe distanțe mai lungi.

Realizările din Barcelona fac parte din Planul de infrastructură verde și biodiversitate 2020. Acesta include dezvoltarea mai multor coridoare urbane verzi pentru a crește conectivitatea ecologică și socială în interiorul orașului.

Primul astfel de coridor a fost cel de pe Passeig de Sant Joan, o arteră care străbate zona centrală pe direcția NV-SE.

Noua infrastructură este proiectată pentru a favoriza viața de zi cu zi și pentru a stimula comerțul local. De asemenea, va reduce zgomotul și poluarea, iar pavajul este permeabil și favorizează reutilizarea apei pluviale.

În final, străzile sunt mai sigure și mai prietenoase cu cetățenii. Iluminatul public nu mai este destinat vehiculelor prin direcționarea sa către fosta cale de transport rutier, ci devine orientat către oameni și nevoile acestora, scrie The Index Project.

spot_img
Latest news
știri